Prostějovského hrdinu vyznamenal ministr

rotný Michal Novotný
rotný Michal Novotný

U příležitosti 67. výročí konce 2. světové války udělil ministr obrany Alexandr  Vondra nejvyšší vojenská vyznamenání Kříže obrany a Zlaté lípy sedmadvaceti vojákům i civilistům. 

Vyznamenání Kříž obrany obdržel z rukou ministra i rotný Michal Novotný ze 102. průzkumného praporu generála Karla Palečka v Prostějově za záchranu života amerického vojáka.  

Rotný Michal Novotný působil od června loňského roku se svojí jednotkou v provincii Lógar v Afghánistánu. V listopadu jel jako člen konvoje vozidel na rutinní kontrolu území. Hned při první zastávce došlo k výbuchu nášlapné miny, při níž byl vážně zraněn americký voják. Díky rychlé pomoci prostějovského vojenského zdravotníka přežil.

„Byl jsem u zraněného amerického vojáka první a přes hrozbu výbuchu další miny jsem rychle  začal poskytovat první pomoc. Poté se ke mně přidali i další kolegové a připravili jsme ho k převozu, do deseti minut přistál vrtulník a přepravil zraněného do polní chirurgické ambulance,“ přiblížil záchrannou akci Michal Novotný. Rychlá pomoc zachránila americkému vojákovi život, přestože utrpěl těžká zranění s trvalými následky, výbuch nášlapné miny přežil. 

Michala Novotného ocenilo už americké velení Bronzovou hvězdou za záchranu života. Americké vojenské vyznamenání mu osobně předal před odletem z Lógaru generál Martin E. Dempsey, který působí v nejvyšší vojenské hodnosti USA  a rovněž jako poradce prezidenta Obamu.   

(jap)  

Poslat nový komentář