Zase z ostudy kabát

Olga Katolická

Narodila se 30. 9. 1951 v Prostějově, po vyučení dálkově vystudovala ekonomickou školu a nastoupila do OP Prostějov, nejprve jako sekretářka ředitele závodu 11, posléze jako pracovnice propagačního oddělení na úseku závodního rozhlasu a závodních novin. V roce 1976 přešla do Městského kulturního střediska jako redaktorka rozhlasu po drátě. Od roku 1984 pracovala v OD PRIOR, nejprve na úseku obchodní politiky, posléze jako vedoucí propagace a obchodní politiky. Od roku 1991 se vrátila k novinařině a nastoupila do redakce Prostějovského týdne. Zde na pozicích redaktor, editor a následně šéfredaktor pracovala až do konce roku 2006. V té době vážně onemocněla, po operaci zhoubného nádoru se podrobila léčbě a od počátku roku 2008 je v řádném starobním důchodu. Je vdaná a má tři dospělé syny.

 

Tak tu máme opět vládní krizi... Kolikátou už? A nejde jen o krizi, ale my také máme z ostudy kabát po celém světě. A to mi docela vadí...

Policie rozběhla velkolepou razii, která zasáhla špičky státní správy a udeřila i těsně vedle premiéra Petra Nečase. V jejích osidlech skončil šéf úřadu vlády, vedoucí kanceláře premiéra, exposlanec, exministr a exnáměstek ministra. Pak také dva vojáci do jisté míry spjatí s Prostějovem – bývalý i současný šéf Vojenského zpravodajství.

Policie je zatím na veškeré informace skoupá. V průběhu čtvrtečního dne střídal jeden brífing druhý, prohlášení stíhalo další prohlášení. Teď zrovna hřmí Vít Bárta o kmotrech řídících tento stát. Jinak všichni ostatní si tak trochu nechávají pootevřená dvířka - pokud se potvrdí, pokud se nepotvrdí... nemáme informace... uvidíme...

Jisté je jedno. Důvěra občanů v tuto vládu dostala neskutečnou ránu. Bohužel. Mezi námi – premiéra je mi trochu líto. Představte si, že jeden den oznámí, že se po vzájemné dohodě rozvádí se svou manželkou, a druhý den policie zatkne jeho pravou ruku, šéfku jeho kanceláře, která je spojována i s jeho soukromým životem. Není to smůla? A pak se politologové diví, že šlápl vedle svou kritikou, že celý průšvih dozoruje olomoucké státní zastupitelství. Ale na druhou stranu – zaujal galantní postoj - paní Nagyové premiér pořád věří.

No, prý se uvidí v pátek. Koaliční strany prozatím stojí za premiérem, opoziční volají po jeho demisi a předčasných volbách.

Vzhledem k tomu, že bylo zadrženo osm osob a policie údajně zabavila obsah schránek v Komerční bance, jež měly patřit známým lobbistům, věřím, že policisté mají dostatek pádných důvodů ke svému razantnímu postupu. V této souvislosti se mi docela líbilo prohlášení prezidenta Zemana, který jasně řekl, že o dalším svém postoji rozhodne až poté, co se zítra sejde s hlavními aktéry a dotčenými. A šmytec.

 

Olga Katolická