Tak to tedy ne, pane Zaorálku!

Olga Katolická

Narodila se 30. 9. 1951 v Prostějově, po vyučení dálkově vystudovala ekonomickou školu a nastoupila do OP Prostějov, nejprve jako sekretářka ředitele závodu 11, posléze jako pracovnice propagačního oddělení na úseku závodního rozhlasu a závodních novin. V roce 1976 přešla do Městského kulturního střediska jako redaktorka rozhlasu po drátě. Od roku 1984 pracovala v OD PRIOR, nejprve na úseku obchodní politiky, posléze jako vedoucí propagace a obchodní politiky. Od roku 1991 se vrátila k novinařině a nastoupila do redakce Prostějovského týdne. Zde na pozicích redaktor, editor a následně šéfredaktor pracovala až do konce roku 2006. V té době vážně onemocněla, po operaci zhoubného nádoru se podrobila léčbě a od počátku roku 2008 je v řádném starobním důchodu. Je vdaná a má tři dospělé syny.

Včera večer mé staré novinářské srdce zaplakalo. To, že jako první, tudíž nejdůležitější zpráva na jedné z komerčních televizních stanic byla informace o sebevraždě Ivety Bartošové, to bych ještě překousla. Ale že druhá mě informovala o tom, jak prožil svou první noc na svobodě Ivan Jonák včetně tance striptérky u tyče a pití šampaňského z dámského pupíku, to už bylo na mě moc. Že by se nestalo nic důležitějšího?

Ale ano, stalo, jenže na to nováckým zpravodajcům stačila jedna věta v druhé části televizních novin. Během své návštěvy Číny náš pan ministr Lubomír Zaorálek podepsal prohlášení, že "Tibet je neoddělitelnou součástí čínského území. Česká republika v této souvislosti nepodporuje samostatnost Tibetu v jakékoliv formě." A aby toho nebylo málo, pak ještě dodal: "Za českou stranu mohu ujistit svého partnera, že naše stanovisko je jednoznačné a nehodláme nijak čínskou stranu v budoucnosti překvapovat, co se týče otázek Tibetu."

Pane ministře, nevím o tom, že bych vám dala právo mluvit i mým jménem o tom, že souhlasím s porušováním lidských práv, čehož se podle mého názoru dopouští Čína v Tibetu. Nejsem ani fanatik, ani buddhista. Jsem možná ovlivněná filmem Sedm let v Tibetu, ale jsem přesvědčená, že každý národ má právo na svou suverenitu. Anexe Tibetu je to samé, jako připojení Sudet k Německu nebo okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. Kromě toho si nesmírně vážím moudrosti současného dalajlamy, kterému jste svým prohlášením vrazil nůž do zad.

Jak jsem řekla, nejsem fanatik. Jsem ochotná uznat, že obchodní vztahy s Čínou mohou být pro naši zemi ekonomicky prospěšné. Jenže Čína produkuje snad největší množství falzifikátů všeho druhu a chytří čínští "podnikatelé" v minulosti úspěšně "opráskli" i české výrobky, čímž NAŠIM podnikatelům způsobili nemalé škody. Obchodní spolupráce? Ano, ale ne za každou cenu!

Vy jste, pane ministře, svým podpisem a prohlášením překročil hranici. Pro mě jste přestal být člověkem, jehož si lze vážit.

Olga Katolická

Komentáře

Možná by bylo dobré si

Možná by bylo dobré si přečíst historii připojení Tibetu k Číně. Ve skutečnosti ho nepřipojila Čína, ale Velká Británie - tedy ten "demokratický západ".

Počátek 20. století:

Seběhlo se to tak, že jeden japonský mnich šel do Lhasy (hlavního města Tibetu). Evropa neměla o Tibetu, ale hlavně o Lhase moc zprávy, protože do Lhasy byl vstup zakázán, a cizince tam nepouštěli - tudíž Evropa moc netušila, co se tam děje. Tibet stál tehdy na rozhraní ruské a britské říše. Milý Japonec začal Angličanům sdělovat vylhané informace, že Rusové ve Lhase tajně vyzbrojují Tibeťany a vytvářejí armádu, která má přepadnout Brity.

I Britové se zeptali Tibetu, přesněji úředníků v Tibetu, a ti drželi linii, totiž "jděte do háje, vypadněte, Britové". Tím si Tibet podepsal ortel. Britové vypravili armádu pod velením Younghusbanda, a prostě šli až k dalajlámovi. Tibetské bojůvky a vojáci nebyla pro dobře vycvičenou britskou armádu nic než obtěžování much. Než dorazili do Lhasy, dalajláma už uprchl z Tibetu. Dobýt Lhasu nebyl pro britské vojáky žádný problém.

Samozřejmě žádné ruské vojáky ani zbraně nenalezli.

Britové pak přemýšleli, jak vnést rozkol do Tibetu, a jak si pojistit, aby Tibet nemohl zbrojit proti britské říši. A tak Tibet na počátku 20. století předali Číňanům jako jejich území. (Podobně takto Britové třeba předali Židům cizí území a založili tam stát Izrael.)

Jinak řečeno, pokud chcete bojovat za nezávislost Tibetu, tak musíte začít od Velké Británie. Britové jim totiž dobyté území Tibetu, které pár let okupovali, posléze Číně darovali - v několika krocích.

Ale daleko jednodušší je poslocuhat pražské havlisty a kavárníky - a namísto znalostí se řídit hesly a transparenty.

Mimochodem, na každém setkání dalajláma vypráví, že je marxista, a že je zastáncem teorie Karla Marxe, jděte si ho jednou někam poslechnout. O marxismu dalajláma mluvil v New Yorku, Indii, Číně, i Praze. Dokonce dodal, že přátelé mu jeho zálibu v marxismu rozmnlouvají, ale on prostě nejvíce věří teorii Karla Marxe, jen se to dosud realizovalo špatně. Je to až sarkastické, když marxistou 14. dalajlámou bojujeme proti komunismu a komunistické Číně a nebezpečí komunismu.

Historik

Já mám zase plné zuby dvojího metru

Tibet je součástí Číny, a to už od poloviny 20. století. Stejně jako Izrael je od 20. století součástí Blízkého východu, apod.

Dalajláma sám na Fóru 2000 zdůraznil, že dalajláma není zástupcem Tibetu, a že se sám vzdal jakékoli spojitosti s Tibetem roku 2011.

Můžeme ale klidně jít do dalších územních nároků. Například zhruba ve stejné době, kdy Čína připojila Tibet Československo - dnes už Slovensko - přišlo vinou akcí Maďarů (a posvěceno později oficiálně) o Podkarpatskou Rus. Neměli bychom to dát Ukrajincům sežrat?

Nebo Izrael už několik desetiletí neoprávněně okupuje Golanské výšiny - což je území právoplatně podle OSN i mezinárodního práva - patří Sýrii. Budete také protestovat proti Izraeli? A pokud Rusko opravdu vyžene Islámský stát ze Sýrie, pak Izrael možná bude mít problém s Golanskými výšinami, protože Rusko bude chtít Sýrii obnovit s jeho právoplatném území dle toho, jak je Sýrie na mapách OSN.

Jak naše pražská kavárna protestovala proti Turecku, kde Ergodan pučem vymydlil univerzitní profesory, soudce a řadu politiků? Tolik poprav, politických vězení a dalšího - a naši sluníčkáři dělají že nic. Čímto?

Paní Katolická, řešil bych na Vašem místě lokální problémy, kterým rozumíte.

Váš komentář je povrchní a

Váš komentář je povrchní a nekompetentní, tak jako výše uvedené, bez urážky, jste zaujatá a věci neznalá, předpokládám, že komentujete i PVdeník. Čest Vaší památce!

Odpovědět na komentář | Prostějovské novinky

Ahaa, its pleasant conversation on the topic of this post here at
this weblog, I have read all that, so now me also commenting here.

My web blog ... free Shipping

Čína a ostatní

6.7.2014

Angela Merkelová odjela na třídenní návštěvu Číny. Do asijské země jako německá kancléřka vycestovala už posedmé. Německá média se všímají, že žádný jiný evropský lídr se s čínským vedením nesetkal tolikrát jako Merkelová.

Pod toto se můžu klidně

Pod toto se můžu klidně podepsat ,protože si myslím ,že stejně pan Zaorálek je nekompetentní ministr!!!!!

rád bych upozornil na to, že

rád bych upozornil na to, že tohle svinstvi není prohlášení jednoho člověka, ale celé vlády........o to je to horší....... 

Anexe Tibetu

Děkuji, paní Katolická!

O prohlášení pana Zaorálka si myslím totéž co Vy, jen to nedokáži tak pregnantně vyjádřit. Takže ještě jednou díky!