Auto srazilo chodce. Byl na mol a neměl reflexní prvky

Auto srazilo chodce. Byl na mol a neměl reflexní prvky
Foto PČR
Další fotky: 
Auto srazilo chodce. Byl na mol a neměl reflexní prvky

Ve středu po dvacáté hodině došlo mezi obcemi Dřínov a Pavlovice u Kojetína k dopravní nehodě osobního automobilu s chodcem. Třicetiletý řidič osobního automobilu značky Citroën při míjení se s protijedoucím automobilem přehlédl při krajnici jdoucího neosvětleného chodce a zachytil jej zpětným zrcátkem. Lehce zraněný chodec byl převezen do kroměřížské nemocnice.

Výše způsobené hmotné škody byla předběžně vyčíslena na 10 tisíc korun. "Alkohol u řidiče vozidla byl vyloučen provedenou dechovou zkouškou. Dechová zkouška u zraněného chodce ukázala hodnotu 2,56 ‰ alkoholu v dechu. Provedeným šetřením policisté zjistili, že chodec měl v době dopravní nehody oblečen tmavý oděv a v rozporu se zákonem neměl žádný prvek z retroreflexního materiálu," konstatoval policejní mluvčí František Kořínek. Příčiny, okolnosti i míra zavinění dopravní nehody jsou předmětem dalšího policejního šetření.

Upozornění pro občany:

S přicházejícím podzimem a zkracujícím se dnem se chodci na silničních komunikacích častěji pohybují za snížené viditelnosti. Ať již se jedná o mlhu, hustý déšť či noční tmu, je důležité si uvědomit, že za takových podmínek se chodec stává hůře viditelným. Pokud si k tomu navíc obleče tmavé oblečení, vystavuje se velikému riziku, že bude řidičem automobilu přehlédnut a stane se obětí dopravní nehody. Z tohoto důvodu bylo do zákona o provozu na pozemních komunikacích přidáno ustanovení, které chodci pohybujícímu se po silnici za snížené viditelnosti, v místě neosvětleném veřejným osvětlením, nařizuje mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Nedodržením této povinnosti se kromě rizika dopravní nehody chodec vystavuje také riziku postihu. Za tento přestupek lze uložit blokovou pokutu až do výše 2 tisíc korun.

 

Komentáře

Kdyby byl chodec na dur, dopadl by lépe?

Poslat nový komentář