Policisté bojují za stopku na nepřehledné křižovatce

V sobotu tady došlo o pět k další dopravní nehodě. Foto Policie ČR
V sobotu tady došlo o pět k další dopravní nehodě. Foto Policie ČR

V sobotu 9. června vyjížděla skupina dopravních nehod, tak jako již několikrát v minulosti, opět na křižovatku silnic Kostelec na Hané - Smržice - Čelechovice na Hané, kde došlo ke střetu dvou osobních vozidel. Jde o místo, na které dopravní policie v minulosti již upozorňovala kompetentní orgány s jediným cílem: zlepšení bezpečnosti tohoto místa.

Osazením dopravní značky „Stůj, dej přednost v jízdě“ a její zvýraznění žlutozeleným pozadím ve směru od silnice Kostelec - Prostějov bylo první vyslyšenou žádostí dopravní policie v Prostějově.

Z opačného pohledu (od tzv. Plachého mlýna) však náš podnět dosud akceptován nebyl, ačkoli námi vyvolané jednání na místě samém proběhlo již v únoru letošního roku. Právě z tohoto směru opakovaně dochází k nerespektování dopravní značky „Dej přednost v jízdě“, kterou řidiči přehlédnou a dochází ke střetu s vozidly, která jedou po hlavní komunikaci ve směru od Kostelce nebo od Smržic. Z dopravně inženýrského hlediska se skutečně jedná o zanedbatelné investice a osadit zde kvalitní, účelově potřebné dopravní značení, je otázkou časově zanedbatelnou. Škody, které vznikají v tomto místě, již mnohonásobně převyšují požadované vstupní investice. Jen u této dopravní nehody došlo ke hmotné škodě na vozidlech odhadem na 140 tisíc korun. Na mnoha místech okresu Prostějov právě z našich podnětů došlo k rapidním zlepšením a snížení následků dopravních nehod. I toto místo je naším cílem. Jak jsme již avizovali loni, v souvislosti s uzavírkami komunikací v Kostelci na Hané je zde v současnosti zvýšený provoz vozidel. V  roce 2009 tady došlo i k těžkému zranění. Nechceme čekat, aby se něco podobného - ne-li horšího - opakovalo.

por. Mgr. Vítězslav Matyáš, Vedoucí Dopravního inspektorátu Policie ČR Prostějov

Poslat nový komentář