Prostějov si připomíná sportovní tragedii, smrt parašutistů

Prostějov si připomíná sportovní tragedii, smrt parašutistů
ilustrační foto
Další fotky: 
Prostějov si připomíná sportovní tragedii, smrt parašutistů
Prostějov si připomíná sportovní tragedii, smrt parašutistů

Už dlouhých jednačtyřicet let uplynulo od chvíle, která otřásla Prostějovskou veřejností. Dne 21. září 1972 zahynulo v Bulharsku jedenáct parašutistů prostějovské Dukly.

Historie vojenského sportovního parašutismu sahá do roku 1961, kdy v posádce Prostějov vznikla sportovní parašutistická četa, ze které se postupným vývojem stal samostatný sportovní oddíl. Od svého prvního mezinárodního závodu se stali sportovní parašutisté velmi úspěšní na mezinárodním poli jak mezi armádami, tak v civilním sportovním parašutismu. Stali se strojem na medaile.

Poté přišel osudný den 21. září 1972, kdy sportovce zastavila nelítostná smrt v podobě rozjetého vlaku. „V Bulharsku se v té době konalo Mistrovství spřátelených armád. Na letiště k závěrečným soubojům mířil i autobus s družstvem českých výsadkářů. Bulharský řidič si ale zřejmě kvůli mlze nevšiml výstražného signálu a vjel na přejezd. V rozmetaném autobuse zahynulo jedenáct parašutistů, dva další vyvázli s těžkými zraněními. Jen pár dnů předtím přivezli z mistrovství světa v USA pět medailí," vzpomíná pamětník Bedřich Kuchař, který se s většinou parašutistů osobně znal.

Miloš Krška, Jiří Stárek, Jaroslav Havránek, Stanislav Blažej, Jaroslav Jehlička, Václav Kumbál, Josef Pospíchal, Luboš Majer, Oldřich Varmuža, František Sležuk a Jaroslav Svoboda byli povýšeni in memoriam. Svůj věčný sen sní na prostějovském hřbitově, kde jsou jejich hroby v jednom místě. Kamarádi spolu zůstali i po smrti.

Dukla se ale zvedla jako bájný Fénix z popela. Dnešní výsadkáři, hájící prostějovské barvy, patří ke světové elitě. (ber)

 

Komentáře

Pamatuju se na to velmi dobře. Byla to obrovská tragedie, sportovní a hlavně lidská.Je dobře, že si tyhle "borce" stále připomínáme. Zní to omšele...ale čest jejich památce. Mají skvělé pokračovatele. 

Poslat nový komentář