Začala topná sezóna

Začala topná sezóna
ilustrační foto HZS

V pondělí 1. října 2018 oficiálně začala topná sezóna. Chladné večery a studená rána také nahrávají tomu, že mnoho z nás alespoň na noc začínáme přitápět. Jak ale vypadají naše kotle a komíny po létě? Určitě by je měl před zprovozněním prohlédnout odborník, abychom si byli jisti, že topení v nadcházející topné sezóně bude bezpečné. 

"Během loňské topné sezóny, tedy od 1. října 2017 do 31. března 2018, zasahovali hasiči v Olomouckém kraji celkem u 71 požárů způsobených komíny (obdobný počet požárů zaznamenaly statistiky i v předchozích letech). Nejvíce požárů vznikne přímo v komíně, kde se vznítí nevyčištěné saze. Dalšími příčinami požárů mohou být nevhodná konstrukce komína, zazděný trám v komíně a spáry v komíně," uvedla mluvčí HZS Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Stejně důležité jako mít v pořádku komín, je nutné mít v pořádku samotné topidlo. Nejčastějšími příčinami vzniku požárů v těchto případech jsou špatná instalace topidla a jeho nesprávné umístění. V loňské topné sezóně hasiči zasahovali u osmi takovýchto požárů. (red)

 

 

Poslat nový komentář