Co považujeme za největší nebezpečí pro zemi? Islámský fundamentalismus

Co považujeme za největší nebezpečí pro zemi? Islámský fundamentalismus
Zdroj: STEM

 

Islámský fundamentalismus, mezinárodní organizovaný zločin, terorismus jsou stabilně považovány za potenciálně silné nebezpečí pro naši zemi. Oproti průzkumu Střediska empirických výzkumů (STEM) v roce 2011 výrazně posílil pocit ohrožení ze strany migrantů a z vývoje situace na Blízkém východě. Především však narostl pocit ohrožení politikou Ruska.

Výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 19. až 29. května 2015. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpověděl soubor 1065 respondentů.

V květnovém průzkumu STEM dotázaní občané hodnotili šestnáct nebezpečí, která by mohla ohrozit naši zemi. Svůj pocit ohrožení lidé vyjadřovali na devítibodové škále, kde jednička znamenala „žádné nebezpečí“ a devítka „velmi velké nebezpečí“.

Nejvyšší podíl občanů za velké nebezpečí považuje islámský fundamentalismus. Vysoký podíl lidí se dále cítí být ohrožen mezinárodním organizovaným zločinem, terorismem, přílivem uprchlíků a rozšiřováním zbraní hromadného ničení. Nadpoloviční podíl občanů považuje za velké nebezpečí politiku Ruska, situaci na Blízkém východě, situaci v Iráku a Íránu.

Další skupinu ohrožení, kterou více než dvě pětiny občanů považují za velké nebezpečí, tvoří živelní katastrofy v důsledku změny klimatu, globalizace, národnostní menšiny v naší zemi a chudoba v rozvojových zemích.

Nejméně často se lidé cítí být ohroženi pokusy omezovat práva menšin ve světě, politikou Číny a USA.

Více na http://www.stem.cz/clanek/3061. (Zdroj STEM)

Poslat nový komentář