Velký úspěch v Bochnii!

Velký úspěch v Bochnii!
Foto Sokol Prostějov I
Další fotky: 
Velký úspěch v Bochnii!

V sobotu a neděli 18. a 19. června jsme se zúčastnili jako jediní reprezentanti ČR turnaje v polské Bochnii. V bývalém solném dole 248 metrů pod zemí po oba dny bojovaly kategorie U11, U13 a U15 včetně družstev. Samotná organizace turnaje byla naprosto špičková. Nesmírně atraktivní prostředí v obrovské jeskyni, raut a diskotéka ze soboty na neděli, špičkové zázemí a vynikající rozhodčí stejně jako velmi silná jména na startovní listině - to vše v nás všech nechalo nesmazatelnou vzpomínku a pevné odhodlání vyrazit příští rok na již dvacátý ročník této luxusní akce.

A jak se turnaj vydařil organizačně, tak pro nás i sportovně - snad ještě lépe. Všichni čtyři naši závodníci podali perfektní výkon, v případě Martina Basla neváhám říci, že předvedl životní zápas. V pavouku nabitém evropskými jmény narazil hned v prvním kole na semifinalistu z turnaje ve Splitu, Filipa Karkotku, kterého od začátku tahal po žíněnce jako příslovečný kus hadru. Nástup za nástupem zatlačily Karkotku do hluboké defenzivy, za kterou dostal oprávněný trest shido. Martin pokračoval a povedenou Tomoe nage zápas téměř ukončil. Jenže i jeho soupeř prokázal kvality, když se mu v hodu dokázal stočit na bok. Yuko. Poté se boj přenesl na zem, kde Martin musel prokázat velkou vůli a těsně před limitem na ippon utekl. Wazaari pro Poláka. Bohužel už bylo krátce před limitem a Martin ani k mezím vybičovanou snahou nedokázal přes Karkotkovu hlubokou pasivní obranu proniknout. V dalším kole fyzicky vyřízený Polák podlehl a Martin si prožil obrovské zklamání z vyřazení. Za jeho sportovní srdce a nasazení, ale i za neuvěřitelné zlepšení v technice a taktice boje, mu patří podpora a hluboký obdiv nás všech. Bravo Martine!

Matyáš Roubík měl ve starších žácích v pavouku vítěze obrovského mezinárodního turnaje v Budapešti Slováka Gašparoviče. Narazil na něj ve druhém kole a zbytečný respekt ho stál vítězství v celém turnaji, které bral právě Gašparovič. Mates se nechal hodit na plytké Tai otoši bez pokusu o kontráše. V repasáži se ale oklepal a nekompromisně jí prošel až na vrchol, ke konečnému třetímu místu. Až na jedno zaváhání skvělý výkon. Matyáš udělal super turnaj po nepříliš povedeném období se zraněním a tím pádem tréninkovou pauzou. Po psychické stránce to v Bochnii zvládl skvěle. Pochopil, že kvůli měsíčnímu výpadku nezapomene svoje judo, a šel si prakticky ve všech zápasech pro vítězství s chladnou rozvahou a přiměřenou agresivitou. Navíc jako mladší v kategorii má příští rok víc než velkou šanci už tak dobrý výsledek ještě vylepšit.

David Zaoral si svým pavoukem prošel hladce až do finále a cestou ho nezastavila ani zákeřná Kata guruma, kterou rozhodčí po právu ihned ocenil Hansoku make. Po diskuzi s hlavním rozhodčím bylo Hansoku make sníženo na shido a semifinále pokračovalo dál. To ale Davida nerozhodilo a boj ukončil svým poslední dobou oblíbeným hybridem mezi Goshi gurumou a Harai goshi. Ve finále trochu naivně vlezl do precizní Uchi maty, která ho v boji o titul zastavila. Pozitivem ještě větším než druhé místo a stříbrná medaile je změna v Davidově přístupu k úchopu a vedení boje, kdy konečně přestal podtáčet ruku a začal si chodit pro nástupy aktivně shora.

Nejlépe z našich se umístila Barunka Vítková. Pohár a zlatou medaili za první místo ve své tabulce si zasloužila na 100 procent. K Barči není co dodat, prostě skvělý výkon a tentokrát nejlepší z našich. Michal J.L.Mejzlík

Poslat nový komentář