Lidi se veselí, zvířata šílí strachy

Lidi se veselí, zvířata šílí strachy
ilustrační foto

 

Silvestr je skoro za dveřmi. Pro lidi důvod k bujarému veselí, pro mnoho domácích zvířat však chvíle hrůzy a paniky. Právě dělbuchy a ohňostroje znamenají pro mnohé psy skutečné trauma. Některé majitele přiměje bázlivá reakce pejska k návštěvě ordinace veterinárního lékaře, jiní se pokusí o domácí léčbu bylinkovým čajem, valná většina majitelů však neudělá nic.

Mnoho chovatelů psů a koček z vlastní zkušenosti velmi dobře ví, jak stresující mohou být silvestrovské ohňostroje pro jejich „mazlíčky“. Odborná literatura uvádí, že psi mají mnohem lepší a citlivější sluch než lidé. Zatímco člověk je schopen vnímat zvuky o frekvenci 12 000 až 20 000 hertzů, pes slyší zvuky až do frekvence 60 000 hertzů. Pes tedy vnímá zvuky v mnohem větším rozsahu a slyší i ultrazvuky. Velký problém ve městech a obcích obecně představuje fakt, že tzv. zábavní pyrotechnika je lidmi hojně používána už několik dní před koncem roku a pokračuje i v následujících dnech roku nového.

Pro chovatele psů a koček přinášíme několik osvědčených rad a doporučení, jak svým „mazlíčkům“ ulehčit přestání novoročních oslav:

* Ujistěte se, že má Váš pes či kočka kdykoli přístup do místa, kde se může ukrýt, pokud bude chtít. Takovým místem může být například úkryt pod nábytkem nebo ve skříni.

* Během období, kdy se ve zvýšené míře odpalují ohňostroje, venčete svého psa za denního světla, a jakmile se blíží okamžik odpálení ohňostrojů, držte kočky a psy uvnitř.

* Když se začne stmívat, zavřete okna a zatáhněte závěsy. Pusťte hudbu, abyste zamaskovali a zastřeli zvuk ohňostrojů.

* Pokud Vaše zvíře vykazuje jakékoli známky strachu, snažte se jeho chování ignorovat. Nechte je o samotě, ale jen když jste si jisti, že si neublíží.

* Nikdy netrestejte své zvíře ani se po něm neohánějte, je-li vystrašené, neboť to by problém pouze zhoršilo.

* Vždy se ujistěte, že se Vaše kočka či pes nachází v bezpečném a zajištěném prostředí, odkud nemůže utéct v případě, že zaslechne náhlý hluk. Nechte své zvíře očipovat pro případ, že by uteklo. (red)

Poslat nový komentář