Modely a sbírky zaplní o víkendu olomoucké výstaviště Flora

Model La Grace ve skleněné laboratorní baňce od Bohuslava Karbana z Aše
Model La Grace ve skleněné laboratorní baňce od Bohuslava Karbana z Aše

Na Výstavišti Flora Olomouc se dnes otevřely brány For Modelu  2012, jubilejního 10. ročníku výstavy modelů a sběratelství. Akce, jejíž exponáty zaplní největší výstavní pavilon A, potrvá až do neděle 4. března. Vidět na ní můžete například model korzárské lodě La Grace ve skleněné baňce.

 

La Grace - loď ze  17. století - patřila pobělohorskému exulantovi, prvnímu našemu usedlíkovi v Severní Americe, dobrodruhovi  a jedinému českému korzárovi Augustinu Heřmanovi z Mšena u Mělníka. Návštěvníci se mohou těšit i na akční ukázky – lety vrtulníků, letadel, uhánějící automobily, lodě brázdící hladinu bazénu v přízemí výstavního pavilonu i miniroboty řízené počítačem. K dispozici bude závodnická autodráha, železnice a  vrtulníkový trenažér.

Sobotní program oživí přitažlivé ponorkové bitvy, celý víkend pak bude patřit plavbám bitevních lodí a ukázkám terénních jízd dálkově řízených nákladních vozidel a vyklápěčů.

Návštěvníci budou moci, mezi jinými, shlédnout modely českých a moravských hradů a zámků, olomouckou fortovou pevnost z roku 1870 a jedinou existující pojízdnou kopii obrněného vlaku československých legií, kterým se za 1. světové války probojovaly celým Ruskem až do Vladivostoku.

Sběratelské části výstavy se účastní  více než čtyřicet  soukromých sběratelů a sběratelských klubů s kolekcemi nejrůznějších zajímavostí a kuriozit.

Kluci, malí i dospělí, určitě ocení ukázky vojenské výstroje a výzbroje ze sbírek klubů vojenské historie - včetně kokpitu legendární stíhačky MIG 21 i s katapultovacím zařízením a pojízdné vojenské techniky, které budou vyhrazeny plochy před pavilonem A.  

Výstaviště je otevřeno denně od 9 do 18 hodin, poslední den výstavy  - neděli 4. 3. - do 17 hodin.

Vstupné: 50 Kč – plnoplátci, 20 Kč - zlevněné: důchodci, děti do 15 let, zdarma na průkaz ZTP a ZTP-P.

(red)

 

Poslat nový komentář