Nutella slaví padesátiny! Milujete ji?

Nutella slaví padesátiny! Milujete ji?
ilustrační foto

 

Čokoládovou pomazánku Nutellu vyrábí italská firma Ferrero už neuvěřitelných padesát let. Stala se vlajkovou lodí společnosti, která mimo jiné vyrábí i Tic Tac či čokoládová vajíčka Kinder Surprise.

Historie značky Ferrero se začala psát ve čtyřicátých letech, kdy se majitelé malé cukrárny v Albě Piera a Pietro Ferrerovi rozhodli přeměnit svou malou prodejnu na továrnu.

Právě Pietro je vynálezcem geniální Nutelly, tedy původně produktu s názvem Gianduja, což byla směs obsahující přibližně 50 procent mandlí a lískových ořechů a 50 procent čokolády. Pietro recept vymyslel během války, kdy se nedalo sehnat kakao. Gianduja se okamžitě stala v poválečné Itálii módním hitem. Ještě v témže roce musel Pietro najmout padesát zaměstnanců a přestěhovat firmu do větších prostor. Posléze nakoupil auta a ta se rozjela po celé Itálii. Na začátku 50. let už jich měl 200 a začal expandovat do zahraničí.

V osmdesátých letech se Ferrero soustředil na Kanadu, Brazílii, Argentinu, Austrálii, Nový Zéland a další, na začátku 90. let vstoupil také do Polska, Maďarska, Ruska a Česka.

Dnes má Ferrero závody v 18 zemích světa a zaměstnává 21 tisíc lidí. (red)

Poslat nový komentář