Adventní zastavení s duchovní hudbou

Adventní zastavení s duchovní hudbou
ilustrační foto

Vloni založili v Kralicích na Hané novou tradici adventních koncertů. I letos uspořádali „Adventní zastavení“ při duchovní hudbě v kostele Nanebevzetí Panny Marie a připravili milovníkům hudby příjemný nedělní podvečer při rozjímání. 

Loňská premiéra adventního koncertu měla úspěch, a tak i letos připravilo Občanské sdružení Kralice na Hané na třetí adventní neděli slavnostní koncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie. A stejně jako vloni pozvalo k účinkování prostějovskou rodačku Pavlu Zbořilovou s jejím sametovým altem. „Adventní zastavení“ potěšilo milovníky krásných melodií především duchovní hudbou. Úvod koncertu patřil dětem z místní základní školy, které pod vedením svých učitelek zazpívaly dvě vánočně laděné písně. Škoda, že kantorky účinkující zpěváčky odvedly hned po vystoupení a nedopřály dětem rozvíjet své hudební cítění při krásném koncertu, který následoval. V programu vystoupili členové Českého filharmonického sboru z Brna – pěvci Pavla Zbořilová a Tomáš Badura,  fagotista Tomáš Klásek a Tomáš Dittman při klavírním doprovodu. U klavíru se střídal se svou maminkou Ludmilou Dittmanovou, hudební pedagožkou a varhanicí kostela Povýšení sv. Kříže v Prostějově. 

V programu zazněly hned tři verze slavné árie Ave Maria – nejprve ta nejslavnější z pera Franze  Schuberta, poté od Antonína Dvořáka a posléze i Ave Maria prostějovského varhaníka a skladatele Karla Bezdíčka. Koncert byl složen ze skladeb J. S. Bacha, A. Vivaldiho a závěr patřil Biblickým písním Antonína Dvořáka. „Advent je jedno z nejpůsobivějších období pro citlivého člověka, který dokáže vnímat onu čarovnou atmosféru před narozením Ježíše Krista a otevře svou duši svátečním dnům, které přicházejí,“ vyjádřila krásnými slovy nadcházející čas Tereza Dittmanová, která doplnila hudební vystoupení průvodním slovem.   

(jap)

Poslat nový komentář