Víkend ve znamení opilých řidičů. Rekordmanem je cyklista s 2,6 promile

Víkend ve znamení opilých řidičů. Rekordmanem je cyklista s 2,6 promile
ilustrační foto

Za víkend od pátku 28. června do pondělí 1. července 2019 přistihli policisté jenom na Prostějovsku celkem 13(!) řidičů pod vlivem alkoholu a jednoho pod vlivem jiných návykových látek.

Kokain, opiáty nebo marihuana

Řidičem přistiženým při řízení pod vlivem jiných návykových látek byl šestatřicetiletý muž, kterého v automobilu typu Toyota Avensis v pátek v 17:20 hodin kontrolovali policisté obvodního oddělení Prostějov 2 v centru obce Dubany. Orientační zkouška na přítomnost jiných návykových látek byla pozitivní na látky cocain/opiáty. Muž přiznal, že předchozího dne večer vykouřil dvě cigarety marihuany a dobrovolně se podrobil odbornému lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu. Policisté na místě zadrželi jeho řidičský průkaz. Pro své jednání je nyní podezřelý z přestupku podle zákona o silničním provozu. Za ten mu hrozí pokuta od 2,5 do 20 tisíc korun a zákaz činnosti od šesti měsíců do jednoho roku.

Cyklisté

Nejvyšší hodnoty při dechových zkouškách policisté zjistili u cyklistů. Nejvíce nadýchal osmačtyřicetiletý muž kontrolovaný v Žárovicích, v neděli v poledne. Tomu přístroj změřil hodnotu 2,6 ‰ alkoholu v dechu. Užití alkoholu muž před jízdou přiznal a uvedl, že od sobotního večera do nedělního dopoledne popíjel alkohol, ale přesné množství není schopen uvést.

V sobotu 26. června 2019 v 16:20 hodin kontrolovali dopravní policisté dvaapadesátiletého cyklistu v Rumunské ulici v Prostějově. Ten nadýchal 2,46 ‰ alkoholu v dechu a přiznal vypití tří piv během dopoledne.

Jen o málo méně ve stejný den v 18:40 hodin nadýchal dvaadvacetiletý cyklista při kontrole v ulici Novosady v Němčicích nad Hanou. Tam u něho policisté změřili hodnotu 2,42 ‰ alkoholu v dechu. Muž přiznal vypití pěti piv a šesti odlivek třiapadesátiprocentní slivovice během dopoledne před jízdou.

Posledním cyklistou přistiženým při řízení pod vlivem alkoholu byl třiapadesátiletý muž jedoucí v neděli tři minuty po třetí hodině v noci Smržickou ulicí v Držovicích. Po dechové zkoušce s výsledkem 1,81 ‰ alkoholu v dechu se k požití alkoholu před jízdou přiznal.

Všichni uvedení cyklisté jsou pro své jednání podezřelí z přestupku podle zákona o silničním provozu, za který jim hrozí pokuta od 25 do 50 tisíc korun.

Trestné činy

U tří řidičů motorových vozidel policisté s ohledem na změřené hodnoty zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky s trestní sazbou odnětí svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.

Prvním byl jednadvacetiletý řidič Renaultu kontrolovaný v sobotu v 1:23 hodin na komunikaci z Prostějova do Mostkovic. Dechovými zkouškami u něho policisté změřili hodnoty 1,34 a 1,38 ‰ alkoholu v dechu. Muž přiznal vypití šesti piv během předchozího večera.

V sobotu po osmnácté hodině kontrolovali němčičtí policisté v Klenovicích na Hané osobní automobil Renault Megane a jeho osmatřicetiletého řidiče. Muž jevil zjevné známky ovlivnění, které se poté potvrdilo i provedenými dechovými zkouškami. Ty ukázaly hodnoty 1,67 a 1,77 ‰ alkoholu v dechu. Tento řidič přiznal vypití pěti piv před jízdou.

Třetí trestní řízení policisté zahájili po silniční kontrole provedené v pondělí 1. července 2019 asi půl hodiny po půlnoci na komunikaci mezi Kostelcem na Hané a Prostějovem. Sedmapadesátiletému řidiči Renaultu Clio tam při kontrole naměřili hodnoty 1,71 a 1,84 ‰ alkoholu v dechu. Muž přiznal vypití 0,7 litru vína během předchozího večera.

Přestupky u řidičů motorových vozidel

Dalších sedm řidičů motorových vozidel je pro jízdu pod vlivem alkoholu podezřelých z přestupku podle zákona o silničním provozu. Jsou jimi:

· jednatřicetiletý řidič Seatu, kontrolovaný v pátek po sedmnácté hodině v Suchdole (0,24 a 0,27 ‰ alkoholu v dechu),

· jednatřicetiletý řidič kontrolovaný v sobotu v 8:29 hodin v Mostkovicích (0,2 a 0,18 ‰ alkoholu v dechu),

· sedmdesátiletý řidič Citroënu, kontrolovaný v sobotu v 14:40 hodin v obci Stražisko (0,13 ‰ alkoholu v dechu),

· osmačtyřicetiletý řidič mopedu Babeta, kontrolovaný v sobotu v 15:17 hodin v obci Čelčice (0,55 a 0,56 ‰ alkoholu v dechu),

· jednačtyřicetiletý řidič Fordu, kontrolovaný v neděli v 11:22 hodin v obci Vrchoslavice (0,44 a 0,47 ‰ alkoholu v dechu),

· pětapadesátiletý řidič z Kroměřížska, kontrolovaný v neděli ve 21:30 hodin v obci Nezamyslice (0,28 a 0,22 ‰ alkoholu v dechu),

„Všem uvedeným řidičům policisté na místě zakázali další jízdu a zadrželi celkem šest řidičských průkazů. Potírání řízení pod vlivem alkoholu je jednou z priorit Policie ČR pro tento rok, proto se na tuto problematiku budou policisté územního odboru Prostějov zaměřovat i nadále po celou dobu letních prázdnin," doplnil policejní mluvčí František Kořínek. (red)

Ilustrační foto: PČR

Poslat nový komentář