Půlroční bilance na silnicích v ČR: Neklesá počet usmrcených osob!

Půlroční bilance na silnicích v ČR: Neklesá počet usmrcených osob!
ilustrační foto

V období leden-červen 2019 bylo v důsledku dopravních nehod na pozemních komunikacích v České republice usmrceno 237 osob, tj. o 9 více než v předchozím roce; nejvíce usmrcených osob od roku 2015. Dalších 982 osob bylo těžce zraněno, meziročně o 138 méně – historicky nejnižší počet. Padesátiprocentní meziroční nárůst v oblasti těžce zraněných byl evidován v Olomouckém kraji – 51 těžce zraněných je shodná bilance s první polovinou roku 2017, meziročně však bylo evidováno o 17 těžce zraněných osob více.

Problémem na cestách jsou rychlost, přednost a předjíždění. V důsledku nepřiměřené rychlosti bylo v uplynulém půlroce usmrceno 91 a těžce zraněno 258 osob, což představuje podíl na všech usmrcených 38 %, na těžce zraněných pak 26 %.

V uplynulých šesti měsících se zranitelní účastníci silničního provozu (chodci, cyklisté a motocyklisté) podíleli na všech usmrcených 35 %, na těžce zraněných pak 54 %. Najdou se také „pozitiva“: bilance 31 usmrcených a 202 těžce zraněných chodců je historicky nejnižší, 173 těžce zraněných motocyklistů je také historicky nejméně. Naopak u cyklistů bylo evidováno již 18 smrtelných úrazů, tj. meziročně o 4 více (+29 %). Drtivá většina z nich neměla cyklistickou přílbu! (Zdroj BESIP)

Ilustrační foto: PČR

Komentáře

Plno idiot.ů nemá na silnicích co dělat.Dnes dají řidičák kdekomu.Je třeba z toho udělat zase výsadu a ne právo.

Poslat nový komentář