V Domě domácí péče hladí nemocné po duši obrazy Miloše Karáska

V Domě domácí péče hladí nemocné po duši obrazy Miloše Karáska
ilustrační foto
Další fotky: 
V Domě domácí péče hladí nemocné po duši obrazy Miloše Karáska
V Domě domácí péče hladí nemocné po duši obrazy Miloše Karáska
V Domě domácí péče hladí nemocné po duši obrazy Miloše Karáska
V Domě domácí péče hladí nemocné po duši obrazy Miloše Karáska
V Domě domácí péče hladí nemocné po duši obrazy Miloše Karáska

Alternativní léčebné postupy většinou vyvolávají smíšené reakce. Některé z nich však pozitivní vliv na lidské zdraví dostatečně prokázaly. Třeba chromatoterapie – léčba pomocí barev. Dnes už ani tradiční medicína nepopírá příznivý vliv barev a barevných odstínů na zdravotní stav člověka. Poměrně bežná je léčba barvami v případě psychických a psychosomatických onemocnění. Touto cestou se vydala jednatelka Agentury SANCO Květa Šťastná spolu s výtvarníkem Milošem Karáskem. V neděli společně představili projekt „Pozdní světlo“, který už dnes pomáhá klientům v Domě domácí péče SANCO ve Vrahovicích.

Miloš Karásek je umělec, který vás ihned zaujme skromností a především pokorou. „Když jsem sem poprvé přišel a přečetl si, že jde o dům domácí péče, představoval jsem si prostředí jinak, trochu méně formální. Jenže jde o zařízení, které je vázáno řadou předpisů a hygienických norem, tak jsem začal přemýšlet, jak vytvořit pocit domácího prostředí. Jak eliminovat skutečnost, že tato skupina starých a dlouhodobě nemocných lidí není zrovna v centru zájmu naší společnosti. Přiznám se, že se to částečně krylo s vývojem mé tvorby. Chtěl jsem, aby mé dílo bylo určitou osobní výpovědí, neměl jsem tehdy ještě v úmyslu dostat se do nějaké terapeutické polohy. Jenže přišla určitá osobní krize, otevřely se přede mnou nové obzory a i díky Květě Štastné jsem měl najednou takový vnitřně blízký pocit, že mi už nestačí umění, jak je dnes prezentováno. Proto jsem začal hledat cesty, jak pomoci lidem v Domě domácí péče, ale i personálu, jehož obětavost obdivuji,“ přiblížil Miloš Karásek svůj projekt s tím, že první obraz vznikl pro konkrétního člověka, který už neměl chuť ani sílu k životu. Obraz namalovaný technikou kvantové malby mu pomohl těžké chvíle překonat, a to dalo impuls ke vzniku dalších obrazů, jež zaplnily nejprve pokoje klientů, následně pak chodby a společné prostory v domě. „Jemná geometrie a přesně použitá kombinace barev napomáhá vytvoření meditačního stavu. Obrazy jsou komponovány jako otevřený záznam obsahující vloženou energii, která následovně samostatně reaguje s okolím,“ komentoval část svého díla Miloš Karásek.

Pro neformální představení projektu pak vytvořil „základní kámen“ se sochou, který v recepci Domu domácí péče odhalila primátorka Alena Rašková. Krátce poděkovala vedení agentury a personálu. „Podařilo se vytvořit krásné a důstojné prostředí pro desítky nemocných, jejichž rodiny třeba už ztratily naději, že jejich blízký bude zase soběstačný. Díky za každého pacienta, kterého zdejší sestřičky postavily na nohy. Díky za každého, kterému zpříjemnily podzim života. Moc mě mrzí, že podobné zařízení neexistovalo, když jsem je potřebovala pro svou maminku,“ řekla primátoka při této příležitosti.

Stojí za připomenutí, že projekt Pozdní světlo není pouze jednoúčelovým uzavřeným projektem. Protože terapeutický charakter může mít kromě výtvarného umění i hudba, literatura, fotografie nebo divadlo, oslovil Miloš Karásek autory z jednotlivých oblastí s prosbou o spolupráci. Nikdo z oslovených neodmítl. Jeden z nich, hudebník Michal Kořán, představil svou experimentální hudbu klientům v atriu Domu domácí péče. Projekt Pozdní světlo tak neustále roste a vyvíjí se. „Ve světě, kde se umění stalo investiční komoditou, se ho prostě snažíme vrátit tam, kam patří. Člověku,“ uzavřel Miloš Karásek.

Víte, jak které barvy působí? Obklopte se jimi a vyzkoušejte...

MODRÁ - Tato barva zklidňuje psychiku. Regeneruje tkáně, tiší hysterii, sráží horečky i menstruační bolesti. Je přirozeným sedativem. Dělá dobře lidem nervózním a roztěkaným.

ZELENÁ - Léčí nemoci srdce a podle léčitelů má blahodárný vliv na léčbu rakoviny.

 

ČERVENÁ - Je to barva, která umí hřát sama o sobě. Povzbuzuje nervovou soustavu apatických a vyčerpaných lidí. Má pozitivní vliv na krvetvorbu a trávení, zrychluje metabolismus a trávení. Rozšiřuje cévy a její pomocí je možné léčit revmatismus, deprese a impotenci.

ŽLUTÁ - Tato barva je považována za všeobecně prospěšnou a zdravou barvu. Je vhodné se jí obklopit v místnosti, kde trávíte většinu dne a kde pracujete. Žlutá povzbuzuje nervy, játra, slezinu, střeva, mozek. Uklidňuje žaludek a vnitřnosti. Pomáhá při zácpě a nadýmání, nemocech očí, podporuje paměť a zvyšuje odolnost proti únavě.

ORANŽOVÁ - Má podobné účinky a kromě toho má pozitivní vliv na myšlenkovou aktivitu. Kromě toho posiluje i plíce a průdušky a stimuluje činnost štítné žlázy.

FIALOVÁ - Tato barva má schopnost léčit nervové a mentální nemoci, neurózy, křeče či nemoci žláz. Oživuje a čistí krev, povzbuzuje slezinu a bílé krvinky. Umí také snižovat horečku a uvolňovat svaly.

Olga Katolická,  foto: ok

Poslat nový komentář