Můj vzor je Klaudius Kryšpín, říká bubeník Petr z Minami

Můj vzor je Klaudius Kryšpín, říká bubeník Petr z Minami
ilustrační foto
Další fotky: 
Můj vzor je Klaudius Kryšpín, říká bubeník Petr z Minami

Jak PvNovinky avizovaly, zítra, to je 18. července, vystoupí na prostějovském hlavním náměstí populární kapela Mirai. Klukům budou dělat předskokany muzikanti z Prostějovska - stále populárnější kapela Minami, jejíž kariéru PvNovinky sledují od začátku. Pop-rocková skupina vznikla v roce 2016. Její aktuální složení je Mira Uher (zpěv), Martin Petráš (kytara), Ondřej Macek (baskytara) a Petr Danyi (bicí). Právě s Petrem, který pochází ze Seloutek, jsme si před koncertem popovídali.

Petře, jak jsi se k muzice dostal?

Můj táta hraje na bicí už hodně dlouho a já jsem je měl neustále před sebou v pokojíčku. Od mala jsem jezdil na různé akce, kde táta hrál jak s Tenebrou, tak s ostatními kapelami, a sem tam jsem si s nimi zahrál. Díval jsem se, jak hrají a lidi tancují, byl jsem nadšený a chtěl jsem to zažívat taky. Na bicí hraji přes patnáct let, první píseň na zábavě jsem hrál v šesti a ten zážitek si pamatuji dodnes. Bicí jsou moje vášeň, od mládí jsem usínal s paličkami v ruce. Když jsem je neměl, nemohl jsem usnout a ve škole jsem dostával neustále poznámky za to, že bubnuji na lavici. Šel jsem si za tím a nyní se moje sny plní. Jsem velice rád, že si mě kapely zvou na záskoky a vystupuji se skupinou MINAMI na velkých festivalech po celé republice.

Pamatuješ si na první koncert?Můj první zážitek na pódiu byl už v 6ti letech, jak jsem již říkal, ale asi největší byl v deseti letech, když jsem odehrál svojí první zábavu. Poté jsem již vystupoval s Notion Deep od 13 - 14 let každý týden po různých klubech a festivalech, moc jsme si to s klukama užívali.Jednu s prvních větších akcí, kde bylo přes 1500 lidí, jsem odehrál v „Kasku“ před hudební skupinou Čechomor. Společenský dům byl k prasknutí, byl to super koncert, neuvěřitelný zážitek. Právě tam jsme zjistili, že na sobě musíme jako kapela ještě hodně zapracovat a doladit detaily.

Máš nějaký vzor?Od mládí sleduji, jak hraje na bicí Klaudius Kryšpín (Stromboli, Pražský výběr a další - pozn.red.), byl pro mě neuvěřitelný zážitek, když měl svůj workshop v Prostějově a pak spal u nás doma! Můj druhý vzor z České republiky je Miloš Meier ze skupiny Dymytry, se kterým se také znám. Je to super člověk, neuvěřitelně bubnuje. Dále také sleduji i zahraniční bubeníky.

Jaké má kapela plány pro letošní rok?Momentálně jsme vydali videoklip „Optimista“, který hraje pár českých rádií, ke kterému jsme přidali další videoklip "Doufám", který jsme natáčeli v Praze s Patrikem Soldánem. Jsme moc rádi, že nám ho točil právě on, fanouškům se líbí. Chystáme videoklip na zimu, chceme, aby byl propracovaný se vším všudy. Já letos chci ještě natočit pár bubenických videí pro firmy Sonor, PellwoodDrumstick, které zastupuji. A samozřejmě mě čeká řada koncertů i festivalových vystoupení. Vystupujeme co nejvíce a snažíme se o maximum jak po hudební stránce, tak vizuální. Čeká nás například koncert s Mirai na náměstí a nebo v Opočně s Monkey Business a pak třeba také na Létofestě v Olomouci.

Nový klip, i další, můžete shlédnout na youtube https://youtu.be/HgMNaI--ptU.

Petr DANYI* narodil se 26. dubna 1999 v Olomouci* vyrůstal v Seloutkách nedaleko Prostějova* chodil na základní školu do Určic, momentálně studuje 5. ročník konzervatoře v Kroměříži* své hudební začátky spojil se skupinou Notion Deep, kterou založil s kamarády a s nimiž nahrál první CD* z časových důvodů ale odešel, na nahrávkách je ale dodnes přes 90 000 zhlédnutí na YouTube, poté vystupoval s Drunk With Pain, a stal se stal členem skupiny Minami

* jeho současnými parťáky jsou: Mira Uher, Martin Petráš a Ondřej Macek* Drunk With Pain vyhráli prestižní soutěž MetalGate Massacre a zahráli si na Death Festu před několikatisícovým davem* nahrál CD s Grande Moravia Ladislava Pavluše

(ber)

Foto: Minami

Poslat nový komentář