Legiovlak vyjede do nové sezóny delší. Zastaví i v Prostějově

Legiovlak vyjede do nové sezóny delší. Zastaví i v Prostějově
Ilustrační foto http://www.csol.cz

Legiovlak, který představuje československé legie a především jejich ruskou anabázi po transsibiřské magistrále, vyjede 15. března do své druhé sezóny. Vlak sestavený z replik vozů, které legionáři v Rusku skutečně používali, letos navštíví 28 měst a zajede i do Olomouckého kraje. Jeho cesta skončí 4. prosince v Zábřehu na Moravě.

Oproti loňsku bude Legiovlak delší o dva vozy. „Připravujeme do soupravy zbrusu nový filmový vůz. Je to replika kinosálu. Bude možné, aby ve voze usedlo 30 návštěvníků a zhlédlo dobové záběry, co naši legionáři natočili. Druhý vůz bude velitelský, tedy spíše salónního typu, kde probíhaly plánovací operace našich vojsk,“ popsal tajemník projektu Legie 100 Jiří Charfreitag. Časem by měl k Legiovlaku ještě přibýt pancéřový vůz. V Prostějově bude Legiovlak k vidění od 31. 10. do 6. 11. 2016.

Legiovlak je projekt Československé obce legionářské, který pomáhá veřejnosti a především mládeži obnovovat povědomí o čs. legiích a jejich zásluhách na vzniku samostatného československého státu. Vstup do expozice Legiovlaku je zdarma. Vlak křižuje od května 2015 celou Českou republiku a jeho cesta skončí až v roce 2020. Poté by měl být umístěn buď do muzea, nebo se sám stát muzeem se stálou expozicí. (ber)

Poslat nový komentář