Prostějovská nemocnice nabízí operaci hemoroidů šetrnou metodou

Prostějovská nemocnice nabízí operaci hemoroidů šetrnou metodou
foto Nemocnice Prostějov

Takzvaná operace metodou THD využívá dokonalé lokalizace příčiny hemoroidů ultrazvukovou sondou. Ve srovnání s dosavadními metodami je podstatně méně bolestivá a současně výrazně spolehlivější ve svém léčebném efektu. Pacienti mohou být navíc po zákroku brzy propuštěni do domácího léčení a již třetí nebo čtvrtý den po operaci se vracejí ke každodenním aktivitám. Nadstandardní ošetření se provádí v bezpečném prostředí operačního sálu v celkové anestezii. Pooperační bolest je většinou minimální, a pokud to je opravdu nezbytné, stačí pacientovi běžná analgetika v tabletové formě.

„Velkou výhodou tohoto ošetření je, že se neodstraňuje žádná tkáň konečníku, a tudíž odpadá bolestivé hojení ran. Prakticky jsou eliminována rizika spojená s ostatními typy operací hemoroidů,“ vysvětluje hlavní výhody lékař Petr Špička s tím, že metodu lze použít prakticky u každého pacienta s hemoroidálním onemocněním.

Ačkoliv hemoroidy ještě patří mezi „společenská tabu“, jedná se o problém hojně rozšířený. V populaci starší 50 let trpí hemoroidy více než polovina populace. Lidé se obvykle s těmito potížemi naučí žít, a tudíž lékaře vyhledávají teprve v případě alarmujících příznaků, jako je např. krvácení, často i masivní.

„Mnoho lidí si onemocnění raději vůbec nepřipouští a tyto příznaky přehlíží, často také ze strachu z bolestivého ošetření. To je ale velmi riskantní. Hemoroidy mohou být často jedním z prvních varovných příznaků závažného onemocnění konečníku a tlustého střeva, nádory nevyjímaje,“varuje Špička s tím, že v případě potíží se mohou pacienti obrátit také na moderně zařízenou proktologickou ambulanci Nemocnice Prostějov, která disponuje nejnovější video-technologií s možností fotodokumentace. Nemocnice nabízí také neoperační metody ošetření hemoroidů, například přístrojem Hemoron, Baronovou metodou a podobně. Ročně zdravotníci ošetří kolem jedné až dvou stovek pacientů a operují okolo 60 pacientů s pokročilým stupněm hemoroidálního onemocnění. (red)

Poslat nový komentář