Po napínavém turnaji remíza, hlásí šachisté

Po napínavém turnaji remíza, hlásí šachisté
Foto Zdeněk Kracík

Ve spolupráci ZŠ Jana Železného a Prostějovské šachové školy se uskutečnil druhý turnaj Prostějovské žákovské ligy v šachu. Turnaje se celkem zúčastnilo osmnáct žáků z pěti základních škol okresu a tentokrát i za účasti všech potencionálních favoritů soutěže.

"Ve třetím kole dochází k prvním zásadnějším střetům mezi hráči špičky, kdy vítěze minulého turnaje, i celého loňského ročníku, Jakuba Urbana poráží Marek Moudrý a Martin Londin prohrává svou partii s Jiřím Mikulkou. Před čtvrtým kolem mají plný počet bodů pouze Moudrý a Mikulka a je tedy zřejmé, že plný počet bodů zůstane již jen jednomu hráči. Souboj Moudrý - Mikulka rozhoduje ve svůj prospěch Mikulka a před posledním kolem se ujímá vedení v turnaji. Urban, Londin, Táborský, Moudrý a Novotný za ním mají však o bod méně. V posledním kole je zřejmé, že se Jiří Mikulka musí střetnout s Urbanem a aby si zajistil vítězství, neměl by prohrát, což se mu ale nepodaří, neboť Jakub Urban udělá maximum pro zvrácení situace a může doufat v přízeň pomocných hodnocení. V dalších zápasech zvítězí ještě Londin nad Novotným a Táborský nad Moudrým. Tím je zápletka dokončena a na čele mají čtyři body Urban, Mikulka, Londin a Táborský," popsal průběh soutěže ředitel turnaje Zbyněk Kracík.

Pomocná hodnocení, dle jeho vyjádření, nakonec rozhodla takto: první v pořadí byl Jakub Urban o půl bodu pomocného hodnocení před druhým Jiřím Mikulkou a třetím Martinem Londinem. Na Jindru Táborského, který měl stejný počet bodů zbývá místo čtvrté.

"Byli jsme svědky pravděpodobně nejvyrovnanějšího turnaje v historii Prostějovské žákovské ligy v šachu a máme se tedy na co těšit v následujících turnajích. Celkově po dvou turnajích zůstává ve vedení Jakub Urban s půlbodovým náskokem. Na druhé místo se posunul Táborský a na třetí Mikulka," doplnil hodnocení Kracík.

Fotogalerie: https://www.zonerama.com/zbynekkracik/Album/4873702  (Text a foto Zdeněk Kracík)

Poslat nový komentář