Nejmladší karatisté mají za sebou zkoušky

Nejmladší karatisté mají za sebou zkoušky
ilustrační foto
Další fotky: 
Nejmladší karatisté mají za sebou zkoušky
Nejmladší karatisté mají za sebou zkoušky

Dne 24. června 2019 dělali nejmladší členové oddílu karate TJ Prostějov (trenér Jiří Svatoš, 3. KYU) zkoušky na technické stupně STV. Zkouška byla završením jejich několikaměsíční snahy a poctivého výcviku. Zkoušky provedl mistr Miroslav Sobek (6. DAN) z SK Karate Olomouc.

Na zkoušku na nejnižší žákovské stupně (8. KYU) byli připraveni tři adepti (Karolína Skoumalová, Petr Vláčilík a Jan Prokeš). Všichni zkoušku zvládli a bylo jim uděleno 8. KYU (bílý pás) a v následujících dnech se jejich technický stupeň objeví i na webu Českého svazu karate.

Trenér Jiří Svatoš zakládal oddíl karate v Prostějově již v roce 1991. S výjimkou let 2013 až 2017 vedl oddíl karate stále. Nejedná se o směs stylů či styly různě deformované zejména nízkou zkušeností a nedokonalostí různých cvičitelů, kterých byla v Prostějově řada a často byly směřovány, že kdo komu rozbije nos nebo přerazí větší cihlu, je lepší. To ale nemá s karate téměř nic společného, podstata je naštěstí zcela někde jinde. Ale jak vznikly, tak až na výjimku zanikly. Jedná se o Shotokan, čisté karate s dlouhou tradicí.

Již se hlásí rodiče dalších zájemců o výcvik karate na další sezonu. Ovšem současná tělocvična je malá, max. pro 10 karatistů v jedné skupině. Proto je třeba znát předběžný zájem, aby mohla být v průběhu prázdnin sjednána větší tělocvična (dojo). Již dnes se mohou zájemci hlásit u trenéra Svatoše na tel. 608 331 332.

Zakladatel školy, mistr Gichin Funakoshi sestavil pravidla "Šótó nidžůkun". Jedno z pravidel je "Karate-ni sente nashi → V karate není první pohyb" , což znamená, že karate se nepoužívá a nesmí použít k útoku, ale pouze k obraně své či ostatních.

Na fotografii zleva: Skoumalová Karolína, mistr Miroslav Sobek, Jan Prokeš, trenér Jiří Svatoš a Petr Vláčilík. Další foto: mistr Gichin Funakoshi, foto z průběhu zkoušky a foto zkoušených s mistrem a trenérem.

(Text a foto Jiří Svatoš)

Poslat nový komentář