Jiří Tkadlčík obhájil titul Mistra světa v deadliftu. Drží nový světový rekord strongman kategorie U105kg

Jiří Tkadlčík obhájil titul Mistra světa v deadliftu. Drží nový světový rekord strongman kategorie U105kg
ilustrační foto
Další fotky: 
Jiří Tkadlčík obhájil titul Mistra světa v deadliftu. Drží nový světový rekord strongman kategorie U105kg
Jiří Tkadlčík obhájil titul Mistra světa v deadliftu. Drží nový světový rekord strongman kategorie U105kg

V pátek 5. července 2019 proběhly na Ukrajině na pláži v Arabatské kose hned dva velké šampionáty. Prvním z nich byl WORLD DEADLIFT CHAMPIONSHIP U105kg, kdy závodníci bojovali o titul mistra světa v deadliftu a zároveň se snažili překonat světový rekord o váze 402kg, který před 14 dny posunul z 390 kg Američan Adam Derks. Druhá část závodu, do které se počítal i výkon právě v mrtvém tahu (deadlift), nesla název WORLD ULTIMATE STRONGMAN CHAMPIONSHIP U105 2019, tedy Mistrovství světa strongmanů střední váhy.

Za Českou republiku vycestovali hned tři závodníci–Petr Pastýřík, Miroslav Kahánek a loňský celkový mistr světa,vítěz deadliftového šampionátu a ambasador Pivovaru Litovel Jiří Tkadlčík. Právě Tkadlčík měl před sebou, jak sám říká, těžkou volbu:„Vždycky je těžší něco obhajovat, než překvapit a najednou něco vyhrát, cítím na sebe velký tlak, ale určitě se s tím budu chtít poprat a pokusím se vyhrát dvě zlaté medaile, zkrátka oba šampionáty!“ říkal před kláním. A zčásti se mu to skutečně povedlo! Po jeho ohromujícím a rychlém tahu 391kg, kdy stanovil nový rekord asociace Ultimate Strongman, musel čelit riskantnímu rozhodnutí. Jeho soupeř Luke Davies, jeden z nejlepších deadlifterů kategorie U105 na světě, totiž dokázal posledním pokusem zvednout hned 405kg a překonal tak tedy světový rekord právě Američana Adama.

„Musel jsem se rozhodnout. Buď si nechám utéct světový rekord v deadliftu a především smažu svůj sen zvednout přes 400 kg na závodech, tedy oficiálně, ne tréninkově, ale možná tím uspořím energii na zbytek závodu a šampionátu, anebo si vezmu svěťák, titul, rekord, a pak se děj vůle Boží...,“ říká Tkadlčík, a dodává: „Vloni jsem dal na MS, které mělo stejný průběh, přednost celkovému vítězství, letos jsem to proto otočil a vybral si spíš deadlift,“ usmívá se 30letý rodák z Přerova.

Po tahu Daviese si tedy Tkadlčík nechal naložit rovných 406 kg, což byla meta dostačující pro zisk titulu i rekordu, a poměrně hladkým pozvedem si skutečně splnil cíl, kterýsi stanovil.Tím se stal nejen mistrem světa v deadliftu střední váhové kategorie, ale i držitelem světového rekordu napříč všemi federacemi. Navíc jako teprve druhý Čech v historii (bez rozdílu tělesné váhy) dokázal „all time“ předvést na závodech tah přes 390 kg, a to hned o 16 kg vyšší. Zároveň tím, samozřejmě, opět stanovil také český rekord kategorie U105 kg. „Jsem strašně šťastnej, že jsem se takhle rozhodl, protože tohle číslo na takových závodech je naprosto nezpochybnitelný, a já mám rád čistej stůl a všechno pěkně potvrzený. Ve svý hlavě jsem si teď odemkl neskutečný čísla, protože jsem cítil, že kdybych musel, dal bych i 410 a víc. Rezervu jsem měl, a i když jsem se tím vystřílel do zbytku závodu, mám doma konečně třetí titul mistra světa v deadliftu v řadě, k tomu titul celkového Mistra světa z loňska,ke kterýmu příští rok přidám ještě jeden, jsem prostě spokojenej!,“ říká Tkadlčík.

Ve zbytku závodu ho pak, podle jeho slov, provázela smůla, ale samozřejmě i únava: „Myslel jsem, že po tom deadliftu snad nedojdu ani na záchod, natož abych šel hned druhou disciplínu, kde se hodně běhalo. Bohužel organizátory tlačil čas a já dostal na rozcvičku jen 5 minut, takže na některé věci na disciplíně jsem si ani nesáhl a musel jít trošku naslepo. Hned na této disciplíně jsem navíc udělal školáckou chybu a špatně si poslechl pravidla, takže jsem dostal penalizaci, která mě nakonec stála celkové 2. místo na šampionátu. Ale to se děje, je to sport, nemám důvod bejt naštvanej, vždyť je to 4.místo na Mistrovství světa!“ směje se rekordman a opět dodává: „Já vím, že se očekává, že když člověk jede na vítězné vlně, že doveze zlato každý závod, ale tohle je strongman, nedá se to předvídat, je tu spousta faktorů, které průběh ovlivňují, a já jsem holt měl nejenom unavený tělo, ale i trochu té smůly a hodně jsem divočil. Beru to, jak to je, příští rok si vezmu zpátky titul celkového Mistra světa a navrch zvednu přes 415kg na deadlift, to vím už teď!"

Gratulujeme! (red)

Poslat nový komentář