Co týden dal (4. - 10. 2.)

Blizzard na severovýchodě USA, ilustrační foto
Blizzard na severovýchodě USA, ilustrační foto

Dopravu v tomto týdnu komplikovalo náledí a havarované kamiony, kulminovala epidemie chřipky a na Papui veřejně upálili mladou ženu obviněnou z čarodějnictví. V kolikátém století to žijeme?

Vánice na severovýchodě Spojených států amerických a v Kanadě zcela ochromila silniční i leteckou dopravu. V některých oblastech napadlo až 90 centimetrů sněhu. Dovedete si představit, jak by to fungovalo u nás?

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg se sešel s budoucím prezidentem Milošem Zemanem. Prý na schůzce panovala přátelská atmosféra, i když se Miloš Zeman netajil s kritickým postojem k současné vládě.

Amnestie Václava Klause se mimo jiné vztahuje i na 15 manažerů, kteří se mají zodpovídat z krachu Moravia banky. Státní zástupce se kvůli tomu odvolal stejně jako v případě manažerů další zkrachované Union banky. Podle mě si pan Klaus může nechat vydat ve svém institutu třeba deset brožurek o tom, jak byla ta amnestie skvělá, ale podle mého přesvědčení byla ušita některým odsouzeným na míru...

Asociace poskytovatelů sociálních služeb upozornila, že kvůli chybějícím penězům může dojít ke zrušení až 250 druhů služeb pro tělesně a zdravotně handicapované či seniory. Asociace na dotacích dostala o 360 milionů méně než loni.

Před třemi dny jsem psala o průšvihu s elektřinou z obnovitelných zdrojů, tedy o obrovskému tunelu s fotovoltaickými elektrárnami. Moje slova v nedělní televizní debatě potvrdil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa s tím, že za „průvan v peněženkách daňových poplatníků kvůli vysokým výkupním cenám energie z obnovitelných zdrojů může bývalá vláda expremiéra Jana Fischera“. Připustil, že to stálo možná až bilion korun a celá věc může vést až k trestnímu stíhání některých státních úředníků. Což je sice strašně hezké, ale neznamená to, že by daňovým poplatníkům peníze někdo vrátil či snad v následujícím období platili míň. A předpokládám, že průšvih brzy vyšumí do ztracena, zamete se pod koberec (jak je u nás zvykem) a pojedeme dál. To třeba v takovém Bulharsku protestovaly tisíce lidí v patnácti městech proti vysokým cenám elektřiny. Demonstranti mimo jiné požadovali znárodnění regionálních struktur zahraničních poskytovatelů – ČEZ a rakouské EVN, které zde podnikají od roku 2005. Pokud k tomu dojde, ztrátu ČEZu zaplatíme také ze své kapsy a budeme dál nadávat po hospodách.

Aspoň konec ať je trochu pozitivní. V Číně v neděli přivítali začátek nového lunárního roku. Oslavy potrvají patnáct dnů a po nebeském drakovi se vlády ujme chytrý had. V čínském kalendáři se pravidelně střídá 12 roků symbolizovaných dvanácti zvířecími znameními. Lidé narození ve znamení hada jsou podle všeobecných charakteristik chytří, hezcí, okouzlující, elegantní, záhadní, prohnaní a vášniví...

Olga Katolická

Poslat nový komentář