Co týden dal (4. - 10. 3.)

Co týden dal (4. - 10. 3.)
ilustrační foto

Zdá se, že se našel bič na nezodpovědné otce, kteří na své děti neplatí alimenty. Exekutoři jim nově mohou zabavit řidičský průkaz. Údajně toho využili asi v desítce případů a jsou příjemně překvapeni dobrým výsledkem. Někteří otcové, než by přišli o řidičák, dlužné alimenty raději hned zaplatili.

Policie začala odkrývat pozadí největší loupeže posledních let na Prostějovsku. Připomeňme, že 21. února byl v Přemyslovicích ozbrojenými muži přepaden vůz převážející peníze. Zmizelo 33 milionů korun, které byly údajně převáženy z olomoucké centrály spořitelny a měly přijít do bankomatů na Prostějovsku. V úterý policie vyhlásila celostátní pátrání po jednom z údajných pachatelů - několikanásobném recidivistovi.

Václav Klaus je už spokojený. Kritiky na svou hlavu  v závěru svého prezidentování měl dost, a tak si udělal radost. Dohodl se se svým slovenským protějškem, že si navzájem  vymění nejvyšší státní vyznamenání. Učinili tak 6. března v brněnské vile Tugendhat a Václav Klaus byl evidentně dojat.

Díky Green Bank Teleskopu objevili astronomové důkazy o přítomnosti prebiotických molekul v mezihvězdném prostoru. Prebiotické molekuly tvoří DNA, objev tedy znamená vyšší pravděpodobnost výskytu života zemského typu mimo Sluneční soustavu. To je, co?

Ve Vatikánu vrcholí přípravy konkláve, jež zvolí nového papeže. Jedním ze 115 kardinálů celého světa bude i český kardinál Dominik Duka. Kardinálové se k hlasování sejdou příští týden v úterý, ale už v sobotu se na střeše Sixtinské kaple objevil nový komín – bílý kouř z něj vycházející oznámí světu, že nový papež byl zvolen.

Sobotním hitem na internetu se stala fotografie z páteční inaugurace Miloše Zemana. Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek se na ní vesele smějí za zády nového prezidenta při jeho inauguračním projevu. Jakže to média pana knížete charakterizovala? Jako noblesního kandidáta? V tuto chvíli tak určitě nepůsobil...

Olga Katolická

Poslat nový komentář