Na slimáky si pořiďte běžce

Na slimáky si pořiďte běžce
ilustrační foto
Další fotky: 
Na slimáky si pořiďte běžce

Před pár dny jsme zveřejnili článek o problémech prostějovských zahrádkářů s nájezdy slimáků. Podle pana Františka existuje velmi účinná obrana. Musíte s pořídit běžce. A navíc ne ledajaké, indické.

Nelekejte se, nejde o to, že by do vaší domácnosti přibyl vrcholový sportovec ze vzdálené země, který by otravné plže uštval k smrti. Indický běžec je kachna, která je aktivně vyhledává a požírá. Poznáte ji na první pohled, je totiž vzpřímená jako voják a kolébavou chůzi u ní nikdy neuvidíte. Běžec byl totiž vyšlechtěn k pastevnímu odchovu a musel zvládat dlouhé přesuny.

Nicméně vraťme se ke slimákům. „Pár let po sobě nám slimáci zničili celou úrodu. Sbírali jsme je, trávili, nic nepomáhalo. Až pak jsme v Receptáři uviděli tyhle kachny. Dnes jich máme šest, za to slimáka ani jednoho. Kachny požírají totiž i jejich vajíčka,“ vysvětlil PvNovinkám pan František.

I když svou funkci splnili, běžci na zahradě v obci kousek od Prostějova zůstávají. Mimo to, že vyvádí potomstvo, které putuje do zahrad v celé republice, produkují velmi chutná vejce. A navíc jsou atrakcí pro děti i dospělé. „Nejsou úplně ochočené, ale berou si pamlsky z ruky a nemají problém s lidskou blízkostí, protože jsou velmi zvědavé,“ dodal chovatel.

Protože slimáci došli, jejich stravou jsou nyní kvalitní směsi pro kachny, které obsahují potřebné vitamíny a minerální látky. (ber)

Ilustrační foto: internet

Poslat nový komentář