Prostějov si bude trvale připomínat Františka Doležela

Prostějov si bude trvale připomínat Františka Doležela
ilustrační foto

JUDr. Františka Doležela za jeho celoživotní boj za pravdu, spravedlnost a lidská práva bude v Prostějově připomínat pamětní deska. Deska bude umístěna na rodný dům Františka Doležela na Žižkově náměstí. Byl také jako významná osobnost oceněn in memoriam za celoživotní činnost Cenou města Prostějova za rok 2016.

Nejsilnějšími stránkami byly jeho morálka, pravda a spravedlnost, které uplatňoval nejen ve svém soukromém, ale i profesním životě.

„Tímto striktním postupem si však mnoho osob znepřátelil a v roce 1948 byl na příkaz ústředí StB zatčen a obviněn za zneužití své úřední povinnosti, protože prý vědomě stíhal osoby jen proto, že byl zaujat kvůli jejich politické příslušnosti ke KSČ. Po sedmi letech vězení, ztráty občanských práv a poloviny veškerého majetku byl propuštěn. Prošel řadou zaměstnání, než se mu podařilo opět sehnat práci v právnickém oboru. Pracoval až do své smrti v roce 1972. V roce 1989 se dočkal plné rehabilitace,“ uvedl k životu Františka Doležela první náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Sám Doležel o svém útisku prohlásil: „Po celou dobu útlaku jsem ze všech sil každé osobě gestapem pronásledované pomáhal, aniž bych se staral o její politickou příslušnost. Za úplně mně neznámé lidi neváhal jsem tudíž nejen sebe, ale i svoji rodinu vydati v nebezpečí smrti, jen abych hájil ujařmenou vlast, spravedlnost a osoby pronásledované gestapem“. (red)

Foto: MMPv

Poslat nový komentář