Červená řepa zažívá velký návrat do našich jídelníčků. Oprávněně

Červená řepa zažívá velký návrat do našich jídelníčků. Oprávněně
ilustrační foto

Součástí zdravého stravování jsou lokální a sezonní plodiny. K podzimní sklizni již dlouhá léta patří také červená řepa, která byla v jídelníčcích až do nedávna opomíjenou plodinou. V poslední době ale zažívá „boom“.

Rostoucí obliba této tradiční zeleniny zajisté nesouvisí pouze se zajímavou chutí, která vyniká při dobrém zpracování, ale také s jejími zdravotními účinky. Má výborný nutriční profil. Obsahuje málo kalorií, velké množství vlákniny, vitaminů, minerálů a také antioxidanty. Díky tomu například pomáhá podporovat imunitu, posilovat nervový systém, snižovat krevní tlak a upravovat srdeční puls.

Pro zachování co nejvíce živin je nejlepším způsobem úpravy pečení při nižších teplotách necelou hodinu nebo krátká příprava na páře. Existuje také množství chutných úprav řepy na syrovo, při nichž zelenina o žádné cenné látky nepřichází. Řepa není jenom bulva, dá se z ní zpracovat také čerstvá nať. Obsahuje stejné živiny jako bulva, a navíc má vyšší obsah vitamínu C. Je možné si ji upravit například jako špenát.

V minulosti se ke konzumaci využívaly výhradně jenom listy. Kořen sloužil k léčebným účelům. Vysoký obsah zdraví prospěšných látek není jedinou odlišností od jiných druhů zeleniny. Zatímco s rostoucí dobou od sběru u nich obsah vitamínů klesá, u řepy při správném sběru a skladování roste. (ber)

Ilustrační foto: pixabay.com

Komentáře

A řepka každoročně zažívá návrat na pole, kde by se mělo pěstovat něco k jídlu a né sajrat na níčení motoru.

Poslat nový komentář