Neplatila alimenty a exekutor ji sebral řidičák. Jezdila ale dál

Neplatila alimenty a exekutor ji sebral řidičák. Jezdila ale dál
ilustrační foto archiv PvNovinky.cz

V pondělí 28. května 2018 v ranních hodinách kontrolovali policisté mezi obcemi Plumlov a Ohrozim osobní automobil značky BMW a jeho třiapadesátiletou řidičku. Žena při kontrole nepředložila řidičský průkaz a přiznala, že jí byl v únoru tohoto roku zadržen. Kvůli alimentům.

"Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Za ten podezřelé ženě v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta," sdělil PvNovinkám policejní mluvčí František Kořínek. Podle informací redakce se tak nestalo poprvé, ženu za volantem chytili policisté před několika týdny při silniční kontrole v Konečné ulici v Prostějově.

"V rámci dalšího prověřování okolností případu policisté zjistili, že ženě byl řidičský průkaz zadržen na základě exekučního příkazu. Ten byl vydán z důvodu neplacení výživného," konstatoval mluvčí. Podle zdroje PvNovinek žena dlouhodobě neplatila výživné na svého dnes jedenáctiletého syna. 

Pokud je zahájena exekuce, exekutor může vymáhat jak výživné, které partner dosud dlužil, tak i běžné výživné, tedy výživné, které je dlužník povinen měsíčně hradit každý další měsíc do budoucna. Exekutor má několik způsobů, jak peníze od dlužníka vymoci. Primárně má může postihnout jeho účet nebo nařídit srážky ze mzdy. To se však ukázalo jako neefektivní. Třeba právě u této ženy, která léta podniká s nulovým přiznáním.

Proto byla do exekučního řádu od roku 2013 zavedena možnost neplatícímu partnerovi, který dluží výživné na nezletilého potomka, pozastavit řidičský průkaz. Jak potvrzuje praxe, tento postih se ukazuje jako velmi účinný. Dlužník získá průkaz zpět jedině tehdy, pokud uhradí dluhy a náklady exekuce. Jen v loňském roce bylo pozastaveno okolo 1 400 řidičských oprávnění. (ber)

Poslat nový komentář