Během svátků zahořelo dvakrát. Od svíček

Během svátků zahořelo dvakrát. Od svíček
Foto HZS Olomouckého kraje
Další fotky: 
Během svátků zahořelo dvakrát. Od svíček

Dva typické vánoční požáry řešili hasiči v Olomouckém kraji během letošních svátečních dnů. Oba se naštěstí obešly bez vážnějších následků. Celkově vyjížděli v kraji ke 41 událostem, nejvíce je zaměstnaly technické zásahy a požáry.

Sedm požárů, šest dopravních nehod, osmnáct technických pomocí, pět záchran osob a zvířat, jeden únik nebezpečných látek a čtyři další události spojené s COVID-19. To je celkový výčet zásahů v Olomouckém kraji.

Na Štědrý den řešili hasiči 14 událostí. K požáru v opuštěné budově nedaleko nádraží v Hranicích vyjelo pět jednotek hasičů. „Evakuovali jsme tři bezdomovce, požár jsme rychle lokalizovali, objekt odvětrali, rozebrali střešní konstrukci a prostor zkontrolovali termokamerou. Ke zranění osob a ani ke hmotným škodám nedošlo,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Druhý požár na Štědrý den řešili v Dolanech na Olomoucku. Nahlášen byl ve 20.30 s tím, že v rodinném domě od svíček chytily ručníky a hoří koupelna. Obyvatelé domu se snažili požár uhasit ještě před příjezdem jednotek, jeden z nich se nadýchal zplodin hoření. Poskytli mu kyslíkovou terapii a předali jej do péče zdravotnické záchranné služby. Zasahovaly čtyři jednotky. Hasiči požár dohasili, objekt zkontrolovali termokamerou a předali jej majitelům. Škoda byla odhadnuta na 50 tisíc korun a příčinou byla nedbalost.

„Během Štědrého dne nás také zaměstnala dopravní nehoda dvou osobních automobilů v Olomouci, ke které došlo po dvacáté hodině mezi Holicí a Novými Dvory. Dvěma lehce zraněným lidem jsme poskytli předlékařskou první pomoc a předali je do péče ZZS,“ dodala mluvčí.

V 1. svátek vánoční řešili hasiči 12 událostí. Ráno u Štěpánova zasahovali u dopravní nehody osobního automobilu, který skončil na střeše mimo komunikaci. Řidič byl předán do péče záchranářů. Hasiči místo protipožárně zabezpečili, vozidlo otočili zpět na kola a komunikaci uklidili. Během dne pak řešili ještě další dvě nehody bez vážnějších následků, a to v Šumperku a v obci Lazníky na Přerovsku.

Také e otevírali zabouchnutý byt v Olomouci, Sušici na Přerovsku a v Šumperku. Vpodvečer vyjížděli k požáru kontejneru na textil v Olomouci na sídlišti Povel.

Druhý svátek vánoční řešili patnáct událostí. Po půlnoci vyjížděli šternberští hasiči do Paseky, kde v průmyslovém areálu hořel vrak karavanu. U požáru zasahovaly čtyři jednotky, které jej zdolaly pomocí vysokotlakého hasicího zařízení. Událost se obešla bez zranění a škod na majetku.

V Křenovicích na Přerovsku zachránili brzy ráno kojetínští hasiči psa ze střechy domu. Řešili také dopravní nehodu u Loštic, kde osobní automobil narazil do sloupu elektrického vedení a skončil následně v příkopu.

Ve 20.30 pak naše jednotky v Šumperku zalarmovalo oznámení požáru rodinného domu v Dolních Studénkách s tím, že v hořícím domě je ve druhém patře v pokoji uvězněná osoba. K události vyrazily tři jednotky, které po příjezdu na místo zjistily, že v budově zahořely svíčky. Osobu z místnosti vysvobodili nastavovacím žebříkem, požár  během chvíle zlikvidovali a objekt  odvětrali. Při požáru nebyl nikdo zraněn. (red)

Poslat nový komentář