V knihovně si lidé vyprávěli s dobrovolnicí o Africe

V knihovně si lidé vyprávěli s dobrovolnicí o Africe
ilustrační foto
Další fotky: 
V knihovně si lidé vyprávěli s dobrovolnicí o Africe

Studentka Lenka Kohlová si pro návštěvníky knihovny připravila přednášku o Keni, ve které půl roku působila jako dobrovolnice. Společně s dalšími dvaceti pěti mladými lidmi ze zemí EU spolupracovala na pilotním projektu Eurosha.

„Náplní naší práce bylo získávání geografických dat v terénu a jejich následné zaznamenávání do OpenStreetMap. Mapovali jsme místa jako školy, policii, obchody, kostely, cesty a zdroje vody, které pomůžou jak místním, tak humanitárním pracovníkům, jež v místech pomáhají po živelných katastrofách,“ líčí Lenka na začátku přednášky smysl celého projektu.

Lenka Kohlová přijela do Keni v říjnu. „Vůbec jsem nevěděla, co můžu čekat. Říkala jsem si, že když jedu do Afriky, musí tam být přece horko. Přijeli jsme ale v období dešťů, takže tam bylo poměrně chladno. Rodiče překvapilo, když jsem si jim domů psala o vlněné ponožky na spaní,“ směje se. Zároveň se však svěřila i s jinými problémy, s nimiž se účastníci projektu museli vypořádat. „Po příjezdu nám oznámili, že tu je malý problém s vodou, ale že se jím nemáme znepokojovat. Celé to ovšem spočívalo v tom, že jsme vodu neměli vůbec a pokoje nebyly zařízené. Za dva měsíce jsme naštěstí dostali nové byty se vším potřebným.“

Samozřejmě to nebyly jen potíže, o kterých Lenka vyprávěla, a tak se posluchači dozvěděli také něco o té „pravé Africe“, o krajině, zvířatech, tradičním jídle a tropickém ovoci, které chutná jinak než to, co si koupíme zde v obchodech. Podělila se o svůj zážitek s krokodýlem a popsala, jaký způsobovali rozruch u škol, kdy děti viděli poprvé bělochy. Návštěvníci přednášky měli snad největší zájem o každodenní život místních lidí a neustále kladli otázky Lence, která měla možnost podívat se do jejich domovů.

Přednáška končila videoukázkou národních parků v Keni a ještě i poté kladli zájemci stále další a další otázky.

Text a foto: Barbora Valoušková, studentka SOŠPO

Poslat nový komentář