Ve Hvězdě hořelo. Příčina požáru je v šetření

Ve Hvězdě hořelo. Příčina požáru je v šetření
ilustrační foto

Profesionální hasiči vyjížděli v sobotu odpoledne k požáru dvou sklepních kójí v bytovém domě v ulici Hvězda v Prostějově. Po příjezdu na místo plameny uhasili a ihned začali s odvětráváním společných prostor přetlakovou ventilací. Kvůli dýmu museli z domu evakuovat tři osoby ve vyváděcích maskách, jedna osoba byla předána do péče zdravotnické záchranné službě.

„Působením tepla ve sklepě prasklo vodovodní potrubí, vyteklo asi dvacet centimetrů vody, které hasiči odčerpali," informovala mluvčí krajského hasičského záchranného sboru Lucie Balážová, podle které se vedle prostějovských profesionálů na zásahu podílely i jednotky dobrovolníků z Vrahovic a Žešova. „Škoda na vybavení dvou sklepních kójí se vyšplhá k sedmdesáti tisícům korun, další škoda byla způsobena na instalacích a konstrukcích domů. Příčinu požáru nyní vyšetřujeme, pravděpodobně se jednalo o nedbalost či úmysl," sdělila Balážová.

Policisté na místě zajistili jednoho z obyvatel domu. „Zajištěn byl v souladu s ustanovením zákona o Policii ČR, protože se jednalo o „osobu, která svým jednáním bezprostředně ohrožuje svůj život, život nebo zdraví osob anebo majetek“," potvrdil policejní mluvčí František Kořínek. Podle Kořínka muž není důvodně podezřelý ze založení požáru: „Jedenapadesátiletý muž byl silně pod vlivem alkoholu, a proto byl k vystřízlivění umístěn do protialkoholní záchytné stanice. Okolnosti požáru prověřuje Policie ČR v součinnosti s HZS. Přesná právní kvalifikace nebyla dosud stanovena a proto nelze v tuto chvíli hovořit o konkrétní trestní sazbě. Pokud se podaří prokázat úmyslné založení požáru, bude se jednat o trestný čin. (ber)

Ilustrační foto: HZS

Poslat nový komentář