Afrodiziaka mezi potravinami. Na Valentýna jezte jahody, ryby či chřest

Afrodiziaka mezi potravinami. Na Valentýna jezte jahody, ryby či chřest
Ilustrační foto pixabay.com

Den svatého Valentýna u nás není sice tak rozšířený jako v zahraničí, využít ho coby záminku k romantické večeři ovšem nikdy není na škodu. Letos máte navíc ideální příležitost připravit si valentýnské menu v pohodlí domova. Poradíme vám nejlepší potraviny pro dobrou náladu a sexuální apetit.

K přípravě pokrmů pro váš zamilovaný večer je nejlepší zvolit takové potraviny, které jsou považovány za přírodní afrodiziaka. Posilují totiž produkci serotoninu (hormonu dobré nálady) v těle a navozují pocit uvolnění. Zvyšují také produkci dopaminu, který zase odbourává stres. Patří sem ryby a mořské plody, mnohé druhy ovoce, zeleniny i pikantní koření.

Ryby a mořské plody obsahují kromě jiných cenných látek omega 3 mastné kyseliny, které jsou důležité nejen pro zdraví, ale i pro navození romantické nálady.

Chilli papričky vám zaručeně rozproudí krev v žilách – i v těch nejcitlivějších místech. Navíc zrychluje metabolismus, takže se po jídle nebudete cítit tolik těžcí. Podobné účinky má také zázvor nebo skořice.

Jahodám se přezdívá Venušiny plody. Obsahují velké množství manganu a zinku, který zvyšuje libido.

Celer zvyšuje mužskou potenci (za tímto účelem jej využívali již starověcí Egypťané) a obsahuje hormon androsteron, což je látka, po které se údajně cítíme více atraktivní.

Chřest zelený i bílý zvyšuje libido, a u mužů navíc taktéž podporuje potenci.

Avokádo pro jeho afrodiziakální i energizující účinky používali v kuchyni už staří Aztékové. Taktéž obsahuje množství bílkovin i zdravých tuků.

Fíky jsou známým přírodním afrodiziakem díky spoustě vápníku, zinku a draslíku, které obsahují. Významně také podporují tvorbu serotoninu a zlepšují náladu.

Granátové jablko obsahuje plno vitamínů, antioxidantů a působí na hladinu testosteronu, čímž zvyšuje libido u žen i mužů.

Goji neboli kustovnice čínská je pro své všestranné účinky je považována za jednu ze superpotravin. Mimo jiné působí jako afrodiziakum a pomáhá při léčbě neplodnosti.

Šafrán se doporučuje jako lék na deprese, skleslost a smutek a snížené libido. Při romantické večeři proto na toto koření života a dobré nálady nezapomeňte.

Určitě se při sestavování valentýnského menu vyhněte česneku a cibuli, brokolici, kapustě a další zelenině, která způsobuje plynatost a nafouknutí. To stejné platí i o luštěninách. Zapomeňte také na těžká či smažená jídla a fast foody – vyvolávají únavu a zpomalují organismus. Ideální nejsou ani plísňové a jiné aromatičtější a těžší druhy sýrů či mléčné výrobky všeobecně. (red)

Poslat nový komentář