Nemocnice Prostějov bezplatně prověří zájemcům riziko zeleného zákalu. Už ve středu!

Nemocnice Prostějov bezplatně prověří zájemcům riziko zeleného zákalu. Už ve středu!
Foto Nemocnice Prostějov

Nechat si vyšetřit nitrooční tlak v rámci prevence zeleného zákalu mohou návštěvníci Dne otevřených dveří, který se koná ve středu 10. dubna od 10 do 14 hodin na Očním oddělení Nemocnice Prostějov. Návštěvníci budou moci nahlédnout i na oddělení a zkonzultovat své oční zdravotní problémy.

„Až osmdesát procent informací vnímá člověk zrakem, proto by se měl každý preventivně zajímat o to, zda jsou jeho oči zdravé. Zájemci proto u nás mohou v tento den podstoupit bezplatné vyšetření nitroočního tlaku bez žádanek a předchozího objednání. Stačí pouze přijít na naše Oční oddělení (pavilon F) v prostějovské nemocnici, ” uvádí Martina Pevná, vrchní sestra Očního oddělení Nemocnice Prostějov.

Vyšetření nitroočního tlaku, který je jedním z rizikových faktorů glaukomu, lidově řečeno zeleného zákalu, je bezbolestné, velmi rychlé, nenáročné pro pacienta. V Nemocnici Prostějov jej vyšetřují bezdotykovou metodou, kdy speciální vzduchový tonometr foukne proud vzduchu proti oku. Ten svým tlakem oplošťuje rohovku a podle naměřených parametrů přístroj určí hodnotu nitroočního tlaku, přičemž čím vyšší je hodnota, tím vyšší je nitrooční tlak.

„Protože v současné době velmi často denně namáháme své oči častým používáním notebooků a mobilních telefonů a nutíme je neustále zaostřovat do blízka, je prevence zraku zcela zásadní pro zdravý stav očí. Včasné odhalení zákalu nebo jiných vad má obrovský vliv na budoucí kvalitu života pacienta,“ vysvětluje Jakub Kopal, primář Očního oddělení Nemocnice Prostějov.

Glaukom otevřeného úhlu je naopak tichým zlodějem zraku, takže pacient na to, že má zelený zákal a zhoršuje se mu zorné pole, vůbec nemusí sám přijít. Často je nález náhodný až při vyšetření – proto má preventivní změření nitroočního tlaku smysl. Ke vzniku glaukomu však může dojít také po úrazech, lécích a zánětech. (Zdroj Nemocnice Prostějov)

Poslat nový komentář