Druhá noc Keltů rozvířila tanečníky, bubny a ohně. A pozdravila ráno

Druhá noc Keltů rozvířila tanečníky, bubny a ohně. A pozdravila ráno
Foto ber, Zdenek Vystavěl

Páteční program Keltské noci začal v pravé poledne a opět nabídl přepestrou směsici žánrů a podívané. Zahájení se ujaly Cheeky Sheep, česká kapela, zaměřená na tradiční irskou hudbu. Následovala je skupina Gwalarn, která pro změnu zamířila do Bretaně.

A pak přišel čas Malemirish, irské kapely z Doks. Jejich drajv zvedl na parket nadšené tanečníky, kteří si, stejně, jako přítomné elfky a víly, rej neskutečně užívali. Klidní nezůstali ani u akustické show, kterou předvedli italští Cisal Pipers. Bubny, doprovázející fenomenální dudačku, která nasadila v závěru pekelné tempo, byly vrcholem představení, po kterém muzikanti pozvali zájemce na workshop. 

Zlatým hřebíčkem odpoledne byli brněnští Quanti Minoris, jejichž název znamená v překladu z latiny Za menší částku. Jak pravil frontmen skupiny, multifunkční muzikant Zdeněk Němeček, název odpovídá ohodnocení českých muzikantů. "Ale my si nestěžujeme, když to není o radosti, je to o howně," svěřil se publiku, které oslnil, mimo jiné, hrou na dvě flétny zároveň. 

Následovali magičtí Delorine, skupina, která byla tím zlatým odpoledním hřebem. Jejich kostýmová, taneční, hudební a pěvecká show byla ukázkou světové úrovně. Brněnští muzikanti se hodně inspirují severskou mytologií a na kontě mají řadu videí, natočených v Norsku. Jejich Yennefer či Zaklínač s emotivními texty zanechaly v publiku nesmazatelnou stopu. 

Stejně tak učinila kapela Bran neboli havran, která obecenstvo vrátila na zem, tentokrát do Bretaně a zpěvů moře.

Úderem jednadvacáté hodiny se na pódium vřítila vichřice v podobě Démairt. Brněnští tanečníci, věnující se irským tancům už od roku 1999, patří v České republice k nejlepším. Ve Žraloku to opět potvrdili, což publikum ocenilo obrovským potleskem.

Stejně, jako otce festivalu, Starého Vikinga alias Toma Somra, který "vystřihl" hymnu Keltské noci, vlastní skladbu Irish Moring.

Nováčky na festivalu byli Skiltron. Kapela, původem z Bunos Aires, se v roce 2018 přesunula do Evropy. V jejich podání nechyběl heavy metal, keltská hudba, ani dudy. "Byli skvělí, doufám, že tady nejsou naposled", těšil se Tom z Blanska. 

Závěr večera, v podstatě časné ráno pak patřilo ohňové show a posledním účinkujícím, kapele Happy To Meet.

Sobotní program začíná v 11,30 hodin a nabídne další várku lahůdek. (ber)

Poslat nový komentář