Proměny budou jedním z hlavních lákadel sobotního hodového programu

Proměny budou jedním z hlavních lákadel sobotního hodového programu
Foto plakát Proměny

Vůbec poprvé ve své historii vystoupí Pěvecký sbor Proměny na tradičních prostějovských Hanáckých slavnostech. Svým zhruba hodinu a půl trvajícím koncertem rozezní hlavní scénu v sobotu 16. září od 19:00 hodin a představí to nejlepší z poprockového repertoáru. V podání sboru a jeho sólistů, ale i spolupracujících hostů, se tak mohou posluchači těšit na písně kapely Queen, ABBA, Ewy Farne, Miky, ale i písní z oblíbených muzikálů. Spolu se sborem a sólisty vystoupí rocková kapela a koncert povede sbormistryně Lenka Dohnalová.

Proměny sérií koncertů v letošní sezóně slaví už 10 let nejen na prostějovské hudební scéně. Pěvecký sbor pravidelně vystupuje na akcích města, ale na velké stage Hanáckých slavností se představí vůbec poprvé. „Nesmírně mě těší, že kultura v Prostějově zažívá v posledních letech velký rozvoj. Tradice sborového zpěvu, ale i místních kapel je obdivuhodná. Nejprve jsme váhali, zda zařadit sborové vystoupení do programu na velké scéně, vystoupení Proměn je ale vždy pestré a vedle dalších kapel nabídne moderní repertoár s celou řadou sólistů a s doprovodem profesionální kapely. Myslím, že se mají posluchači rozhodně na co těšit,“ říká 1. náměstkyně primátora statutárního města Prostějova Milada Sokolová.

Ve zhruba hodinu a půl trvajícím programu se představí více než šest mužských i ženských sólistů a sólistek, jejichž výkony se hudebně prolnou se zhruba třicetičlenným ženským pěveckým sborem. Ty nejlepší písně z poprockového repertoáru pak doprovodí čtyřčlenná kapela. „V rámci promýšlení dramaturgie našich koncertů se vždy snažíme o to, aby byl repertoár co nejpestřejší, aby si v něm každý posluchač našel to své. Protože mám ráda nejen prolínání hudebních žánrů, ale také osobností, baví mě kombinovat v rámci vystoupení jednotlivé sólisty,“ říká sbormistryně a umělecká vedoucí Proměn Lenka Dohnalová. Sbor jako takový pak ale během koncertu rozhodně nehraje druhé housle, jelikož mu sbormistryně píše hudební aranže přímo na míru. „To nejzajímavější na našem provedení populárních skladeb je právě zapojení sboru do existujících aranžmá populárních písní. To je podstatou charakteristického projevu Proměn a všech našich vystoupení – každá píseň je v našem podání tak trochu nový originál, ale bez degradace původního znění převzatých písní,“ dodává Dohnalová.

Pěvecký sbor Proměny vystoupí se svými sólisty a doprovodnou kapelou na 41. Hanáckých slavnostech v Prostějově v sobotu 16. září 2023, od 19:00 hodin na hlavní scéně na Masarykově náměstí. Sobotní program odstartuje ve 14:00 hodin Richband a od 16:30 Tonya Graves Band. V neděli 17. září pak budou Hanácké slavnosti pokračovat nabitým programem, v němž se na stejné scéně představí například Kateřina Marie Tichá a BandJeez nebo zpěvačka ANNA K. (red)

 

Poslat nový komentář