Kontroloři odhalili přes tisíc nedostatků. V marketech vadí zaskládané únikové cesty

Kontroloři odhalili přes tisíc nedostatků. V marketech vadí zaskládané únikové cesty
Foto HZS Olomouckého kraje

Celkem 56 nákupních center či supermarketů prověřili na konci roku 2023 kontroloři HZS Olomouckého kraje v souvislosti s dodržováním předpisů o požární ochraně. Při mimořádné celokrajské kontrole prověřovali především, zda jsou v objektech volné únikové cesty a přístupné hasicí přístroje.

V sedmi případech museli přistoupit k udělení pokuty. Nedostatky se týkaly hlavně neprůchodných únikových cest, které byly ve většině případů zatarasené paletami se zbožím. V případě požáru by tak mohla být evakuace zákazníků a zaměstnanců značně ztížena. Na odstranění nedostatků dohlédneme při následné tematické kontrole.

„Loni jsme na základě statistik požárů z předchozích let uskutečnili rovněž tematické kontroly v sociálních zařízeních poskytujících pobytové služby, které byly mimo jiné zaměřeny na požární bezpečnost staveb, ve kterých se klienti nachází, průchodnost komunikačních prostor na únikových cestách, evakuaci osob a v neposlední řadě dodržování podmínek požární bezpečnosti,“ informovala mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Celkově hasiči uskutečnili loni v kraji 481 komplexních a tematických kontrol dodržování předpisů o požární ochraně u právnických osob, fyzických podnikajících osob a obcí. „Zjistili jsme celkem 1072 nedostatků. Zda byly tyto nedostatky odstraněny, jsme prověřili v následných tematických kontrolách. Reagovali jsme také na podněty, které nám zasílají občané. Celkově jsme se v kraji na jejich základě zabývali desítkami podnětů,“ konstatovala mluvčí.

 

Nejčastější nedostatky:

- Nepředložení dokumentace (nejčastěji požárně bezpečnostního řešení a kolaudačního rozhodnutí).

- Nedodržení technických podmínek dle požárně bezpečnostního řešení stavby.

- Neprovádění aktualizace dokumentace požární ochrany.

- Neoznačení HUP, HUV a hlavního vypínače elektrické energie.

- Nepředložení dokladů o revizi elektroinstalace, plynu a bleskosvodu.

- Nepředložení dokladů o kontrole provozuschopnosti požárně bezpečnostního zařízení.

- Špatná průchodnost únikových cest.

 

 „Pro letošní rok máme v plánu uskutečnit opět přes 500 komplexních a tematických kontrol s tím, že budeme pokračovat v plnění celorepublikového úkolu a zaměříme se na kontroly zařízení sociálních služeb s ubytovacími kapacitami nad 50 osob,“ doplnila Balážová. (red)

Poslat nový komentář