To je možné snad jen u nás!

Olga Katolická

Narodila se 30. 9. 1951 v Prostějově, po vyučení dálkově vystudovala ekonomickou školu a nastoupila do OP Prostějov, nejprve jako sekretářka ředitele závodu 11, posléze jako pracovnice propagačního oddělení na úseku závodního rozhlasu a závodních novin. V roce 1976 přešla do Městského kulturního střediska jako redaktorka rozhlasu po drátě. Od roku 1984 pracovala v OD PRIOR, nejprve na úseku obchodní politiky, posléze jako vedoucí propagace a obchodní politiky. Od roku 1991 se vrátila k novinařině a nastoupila do redakce Prostějovského týdne. Zde na pozicích redaktor, editor a následně šéfredaktor pracovala až do konce roku 2006. V té době vážně onemocněla, po operaci zhoubného nádoru se podrobila léčbě a od počátku roku 2008 je v řádném starobním důchodu. Je vdaná a má tři dospělé syny.

O církevních restitucích se vedou diskuze již dlouho a nyní začínají být čím dál zajímavější. Zatímco na internetu obíhá sdělení, že s církvemi se náš stát v tichosti vypořádal někdy po roce 1990 a tehdejší církevní představitelé prohlásili, že už žádné nároky mít nebudou, současná vláda dělá vše proto, abychom kdejakému výmyslu, i tomu nejhoršímu, věřili.

Začalo to prapodivným schvalovacím procesem ve sněmovně, kdy stejně jako u daňového balíčku pomohl zákon schválit poslanec odsouzený za korupci. Roman Pekárek se dnes na svět dívá zpoza mříží a tři politické strany (ČSSD, KSČM a Věci veřejné) požádaly Ústavní soud o zrušení celého zákona o církevních restitucích. Jenže...

Premiér Petr Nečas si zřejmě řekl, že „psí hlas do nebe nevolá“, nepočkal na to, jak ústavní soudci o této stížnosti rozhodnou a smlouvu s církvemi klidně podepsal. A vlastně skoro potají, bez přítomnosti novinářů, kteří by normálně u podpisu tak důležitého dokumentu neměli chybět. A mě napadá – proč takový spěch?

A pak najednou – ať jsme styloví – tu máš, čerte, kropáč! Nejenže údajně vláda nemůže podle ústavy uzavírat smlouvy s právnickými osobami o státním majetku způsobem, který je nevypověditelný, ale navíc najednou nikdo neví, jak se došlo k částce 59 miliard korun!

Na to, podle jakého klíče či seznamu se peníze rozdělovaly, neuměl odpovědět ani místopředseda ODS a ministr průmyslu a obchodu, ani předseda vlády a ani ministryně kultury. A samozřejmě odpověď neznají ani poslanci, kteří pro tento zákon hlasovali.

Vždycky jsem si myslela, že vláda a naše zákonodárné sbory jsou tu proto, aby hájily zájmy nás, občanů. V Česku to zřejmě neplatí. Aspoň tahle vláda dělá všechno proto, aby si lidé o ní mysleli to nejhorší.

Olga Katolická

Komentáře

Seznam církví s údaji naleznete: www.facebook.com/spozprostejov

Všude jinde by již byli občané v ulicích.Drželi jsme ústa a krok při kuponové privatizaci,budeme je držet i nyní.Samozřejmě že jde o byrokratické obstrukce, které mohou opírat o obecné i procesní normy.Mohou použít i argumentaci,že jde o správní řízení, jehož účastníky jsou jen žadatelé (církve) a stát (zastoupen úřadem).Souhlasím s názorem,že pokud je meritem věci nespecifikovaný státní majetek,je právo na informaci vymahatelné.Pomalu lze tvrdit,že pravděpodobně toto bylo hlavním cílem současné vládní koalice, tzn. další privatizace již tak vytunelovaného státu, tedy firmy všech občanů, která přestává plnit občanům základní funkce státu pro občany historicky dané.Z globálního hlediska jde v podstatě o velezradu a kapitulaci státu v probíhající finanční válce a na stát si jen můžeme hrát.Tak to rozpusťme jak po Mnichově, učme děti ve škole už jen anglicky, a hledejme novodobého F.L.Věka a K.H.Borovského, protože nového Baťu, Neheru nebo Wichterleho s Komárkem dnes již nenajdeme.Darováním majetku církvím je završena umělá tvorba české elity, která nemá ve světě obdoby.Kdeže je ta zdravá kapitalistická soutěž?Kde jsou investice těch, kteří si na našem státě nahrabali?Jsou dávno uloženy mimo české banky a jednou z nich je ta Vatikánská.Jsme světu pro smích a je jen malá naděje....trochu se nám protáhla 20-tiletá lhůta pro nějakou revoluci,protože vše,co je u nás umělé,tak jako byly figuríny komunismu,tak to budou právě ty umělé české elity, které snad budou na paškále.
Přitom stačilo tak málo.Vyjít z prohlášení kardinála Tomáška před jeho smrtí,že církev považuje vyrovnání za uzavřené, v konsensu poslanců naposledy církev oslovit,co za "ukradené majetky" považuje, vše vyhodnotit dle historicky právních aktů, a toto vrátit.Jako příznivec jiné víry, která nestaví na typu firmy zvané církev, si od katolíků vážím pouze naposledy jmenovaného Tomáška, který hovořil o duchovních statcích (víře), nikoliv penězích a nemovitostech.Přesně v duchu Bible, kdy Ježíš vyhnal kupce z chrámu!
Pozn. z diskuse:
Pojem ateismus vznikl na půdě teologů a antagonisticky ho využili bolševici.Zaplať Budha dnes platí,že každý je věřící,a je zcela jedno v co věří.Nejvíce si vážím těch občanů,kteří mají svou pevnou osobní víru a nepotřebují k tomu školitele frátra v kazatelně, ani papeže.Víte jak je povznášející si meditovat v prázdném chrámu o věcech, které jsou jen mé, a vyjít z něj ven srovnaný s tím,čemu někdo říká bůh?Bez urážky, nejlepší pocity jsem měl po návštěvě rozpadajících se kostelů, které církev nechtěla, kde na mne promlouvaly i zapomenuté dějiny - genius loci.Jeden z nich už i spadl (Horní Údolí u Zlatých Hor).Když jsem se dozvěděl,že spadl,nechtějte vědět,co jsem si myslel o církvi.A jen se přistěhuji do Prostějova, tak na frekventované Svatoplukově ulici jsem zaregistroval velký objekt U milosrdných bratří (bývalý starobinec a lékárna),na kterém už léta vlaje urvaný bilboard Na prodej,přitom je milion neziskovek, které by po darování tento objekt určitě využily a opravily.Je to přece byť chátrající,ale lukrativní majetek,tak uvažuje církev.
Citace k tématu z diskuse na www.novinky.cz
Mgr.Miroslav Hájek