Čápi v Krasicích čechrají hnízdo. Můžeme se těšit na přírůstek

Čápi v Krasicích čechrají hnízdo. Můžeme se těšit na přírůstek
Foto Jana Zaorálková

I letos se Prostějov může těšit na rozrůstání čapí rodinky. Rodiče se vrátili na staré místo, kde hnízdili i v předchozích letech – na tovární komín v krasické Gale. Hnízdí tu díky úpravám, které ve spolupráci s majitelem komína, společností Gala, realizovala náměstkyně primátora Milada Sokolová. Finance dodala ODS v Prostějově a Gala.

„V roce 2022 jsem se opět po kovidových letech obrátila na ředitele Galy Michala Preiningera, protože mi volali obyvatelé, že čáp se marně snaží na tamějším komíně postavit hnízdo. Komín byl totiž ukončen pevnou vypouklou částí. Obrátili jsme se společně na hasiče, kteří pomocí plošiny k hnízdu dopravili statika. Ten následně zjistil, jak komín upravit,“ uvedla Milada Sokolová.

Stavební úpravy komína přišly celkově i s pořízením hnízda na sto padesát tisíc korun. „Již před lety založila místní Občanská demokratická strana transparentní účet, ze kterého financujeme a podporujeme různé spolky či akce ať již charitativního, sociálního, sportovního, či kulturního charakteru. Z tohoto účtu jsme tedy také přispěli i na ‚čapí hnízdo‘ částkou šedesáti tisíc korun. Velmi děkuji společnosti Gala za vstřícnost a ochotu, s jakou se do řešení tohoto problému pustila a že dofinancovala nemalou částku pro návrat čápů na jejich komín,“ dodala Sokolová.

Vloni čapí pár vyvedl v Krasicích dva potomky. Letos pracuje na hnízdě, ale podle Jany Konšelové, která se pozorování elegantních ptáků věnuje pravidelně, proběhlo i páření a tak lze očekávat další přírůstky. (ber)

Poslat nový komentář