Rok 2024 bude v Prostějově patřit Jiřímu Wolkerovi. Všimla si toho i celostátní Česká televize

Rok 2024 bude v Prostějově patřit Jiřímu Wolkerovi. Všimla si toho i celostátní Česká televize
Foto Turista Prostějov, ber
Další fotky: 
Rok 2024 bude v Prostějově patřit Jiřímu Wolkerovi. Všimla si toho i celostátní Česká televize
Rok 2024 bude v Prostějově patřit Jiřímu Wolkerovi. Všimla si toho i celostátní Česká televize

Ve středu proběhla u hrobu Jiřího Wolkera připomínka stého výročí básníkova úmrtí. Jeho život si ale bude jeho rodné město připomínat po celý zbytek roku. Připomene si různými formami dobu, ve které žil, vyrůstal a i odkaz, který nám zanechal. Wolkerovského roku si ostatně ve středu ráno všimlo i celostátní vysílání České televize. Význam Jiřího Wolkera pro Prostějov i program celoročních oslav v pořadu Dobré ráno v obsáhlém rozhovoru představila 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Město Prostějov může být a je na svého rodáka Jiřího Wolkera patřičně hrdé. Pocházel z harmonického prostředí významné prostějovské rodiny a kulturní ovzduší v rodině jej výrazně ovlivnilo. Měl hudební, výtvarné i jazykové nadání a hrál na klavír i housle. Hrál divadlo, hodně četl a recitoval. Už jako chlapec psal první básně a povídky a ve 14 letech byl organizátorem studentského časopisu Naše kvarta. Jednu z prvních básní věnoval své studentské lásce, dceři prostějovského starosty Marii Horákové. Jiří Wolker ve městě studoval gymnázium, které dnes nese jeho jméno. Patřil také třeba k zakladatelům skautingu ve městě. V Prostějově mladý Wolker organizoval různé kulturní akce, od besídek v Sokole, přes školní akademie, koncerty a divadla až po sobotní schůzky přátel v salóně Wolkerových. Faktem je, že minulý režim se snažil zneužít část jeho tvorby, nicméně za poslední tři desítiletí se podařilo najít a veřejnosti představit i jeho druhou tvář – poetického a citlivého básníka.

Právě na jeho počest bude kulturní program města na rok 2024 tematicky laděn do doby kdy žil a tvořil, bude vzpomínat na výjimečného rodáka a odkazovat se na jeho tvorbu.      

Hned příští pátek 12. ledna proběhne městský ples, který se ponese tematicky v duchu 20. let minulého století, tedy v duchu doby, ve které Wolker žil a tvořil. V únoru nabídne v rámci Dne průvodců komentovanou prohlídku Po stopách Jiřího Wolkera, v březnu v městské knihovně proběhne poetický podvečer s básníkovými verši. Muzeum a galerie nabídne od února kratší i dlouhodobější výstavy věnované tomuto básníkovi. Kromě výstavy bude květnová muzejní noc věnovaná speciálně této básnické osobnosti.

K celoročnímu programu se připojila i řada institucí ve městě. Například Gymnázium Jiřího Wolkera, městská knihovna, Muzeum a galerie v Prostějově, Základní umělecká škola, Městské divadlo, kulturní klub DUHA nebo Střední odborná školu podnikání a obchodu.

V květnu například ožije náměstí T. G. Masaryka historickým dnem v duchu 1. republiky, na který se Jiří Wolker samozřejmě osobně dostaví. Z akcí základní umělecké školy nesmíme opomenout divadelní festival MEDart či odpoledne mladých básníků s podtitulem čtení autorských básní studentů a žáků ZUŠ.

Jako město módy organizujeme v rámci Prostějovského kulturního léta každoročně módní přehlídku, a ta letošní bude v prvorepublikovém duchu.

 „Každý rok se koná přehlídka poezie Wolkrův Prostějov – hlavní dramaturgie zůstane obdobná, jako v uplynulých letech. Již víme, že festival se uskuteční ve dnech 11. až 15. června. Samozřejmě počítáme s tím, že se letošní celostátní Festival poezie ponese v duchu Wolkerova výročí. Připomene ho i výstava vybraných plakátů z uplynulých ročníků Wolkrova Prostějova. Bohužel právě plakáty z prvního ročníku tohoto festivalu se nedochovaly, máme k dispozici až ten druhý, ale i tak to bude bezesporu zajímavý exkurz nejen do historie Wolkrova Prostějova, ale také do doby, v níž tyto grafiky vznikaly,“ doplňuje náměstkyně pro oblast cestovního ruchu Milada Sokolová.

A co všechno už teď připomíná známého básníka? Kde všude ve městě na něj můžete narazit?

Bezesporu je to jeho rodný dům s bustou na náměstí T. G. Masaryka, dále „sedící“ Jiří Wolker na lavičce, který se na svůj dům dívá. Toto je spíše atrakce pro turisty, nicméně je oblíbená. Svoji „stojící“ sochu má Jiří Wolker na Hlaváčkově náměstí a připomíná ho i jméno jednoho ze zdejších gymnázií a samozřejmě také jeho hrob na městském hřbitově. (red)

Poslat nový komentář