VÍME PRVNÍ: Senát bude obhajovat Sekaninová

VÍME PRVNÍ: Senát bude obhajovat Sekaninová
Alois Mačák a Božena Sekaninová

V sobotu se konaly nominační konference sociálních demokratů, které rozhodovaly o kandidátech do příštích krajských a senátních voleb.

Přestože o složení krajských zastupitelstev a našem zástupci v Senátu budou voliči rozhodovat až příští rok na podzim, prostějovská ČSSD má jasno. Do boje o Senát delegáti obvodní konference hlasováním vyslali dosavadní senátorku Boženu Sekaninovou, která tak bude obhajovat svůj mandát. Obvodní konference se účastnili zástupci ČSSD z celého volebního obvodu č. 62, který vedle Prostějovska zahrnuje také část Přerovska - obce poblíž Kojetína a Tovačova. Vítězství Sekaninové bylo očekávané již po její výhře na městské konferenci v Prostějově, o které jsme informovali. Podle kuloárních informací má totiž současná senátorka na venkově velkou podporu. Sociální demokracie je tak první politickou stranou, která v našem volebním obvodu oznámila svého kandidáta na senátora. "Důvěra je pro mě zavazující, jsem ráda, že jsem jedinou kandidátkou oblastní konference," řekla nám v neděli odpoledně Božena Sekaninová.

Okresní konference dále rozhodovala o jedničce prostějovské kandidátky do krajských voleb. Drtivou většinou hlasů byl schválen návrh nominační komise, která na první místo navrhla Aloise Mačáka, současného náměstka hejtmana Olomouckého kraje. "Této důvěry si moc vážím! Jsem přesvědčený, že máme velmi dobře sestavený tým ze zkušených komunálních politiků. Věřím, že tento tým, který táhne za jeden provaz, bude úspěšný v krajských volbách v příštím roce," uvedl bezprostředně po volbě Alois Mačák. Patří dnes mezi nejzkušenější nejen městské, ale už i krajské politiky. V krajském zastupitelstvu je již třetí volební období, vyzkoušel si jak vládní, tak i opoziční roli.

Po oznámení současného hejtmana Martina Tesaříka, že už nehodlá kandidovat v krajských volbách z důvodu souběhu s funkcí senátora, není zatím jasný favorit na hejtmana. Prostějovská nominační konference se zachovala šalamounsky. Na hejtmana navrhla dva kandidáty - Jiřího Rozbořila a Jaroslava Vomáčku - oba z Olomouce. Jestli z nominací vyplyne jediný kandidát pro únorové stranické volby, bude jasněji po příštím víkendu, kdy se koná nominační konference okresu Olomouc.

(bp)

Komentáře

Už by to chtělo změnu

Poslat nový komentář