Dětské obrazy jsou bezelstné a čisté

Dětské obrazy jsou bezelstné a čisté
Foto archiv MADAMI
Další fotky: 
Dětské obrazy jsou bezelstné a čisté

 

V červenci letošního roku mohli návštěvníci budovy Senátu v Praze obdivovat tvorbu žáků a lektorů prostějovské Akademie MADAMI. Ze senátu se výstava, nazvaná Úcta ke stáří, přesunula do pražského ateliéru Carpediem, od 1. září budou portréty k vidění v ateliéru ve Stražisku.

 

"Tužka a štětec jsou zesilovače energie a emocí, dětské obrazy pak bezelstné a čisté," říká zakladatelka Výtvarné akademie MADAMI Jana Kostelníková. Obrázky kreslili děti, studenti a lektoři její akademie, jejichž věk se pohybuje v neuvěřitelném rozmezí od 4 do 62 let. "Fotografie tváří seniorů jsme obdrželi od starostů obcí. Děti miluji prarodiče, jejich klid a moudrost. Často mi vyprávěly u kreslení o svém dědečkovi, babičce. O tom, co umí, jak mají bílé vlasy, jaké mají ruce, co je naučili, jaké umí buchty. Na některých obrazech nenajdete vrásky a tváře, ale pokud nekreslily babičku, kreslili to jistě pro ni," tvrdí Kostelníková. Při kreslení zažili lektoři řadu úsměvných momentů. "Jedno z dětí si postesklo, že by chtělo namalovat svou babičku, ale ta nená žádné vrásky ani šátek a zástěru. Někdy je mladistvý vzhled problém, takže holčička nakonec namalovala prababičku," dodala.

Od 1. do 29. září budou obrázky vystavené v prostorách ateliéru na Stražisku, otevřeno bude však pouze v neděli od 14 do 19 hodin. Od 1. do 31. října bude výstava nainstalována do společenských prostor Lázní Slatinice "Smysl, ideu, etické poslání výstavy ,,ÚCTA KE STÁŘÍ" bychom chtěli podtrhnout důstojnou vernisáží, na kterou srdečně zveme širokou veřejnost," přidala pozvání Jana Kostelníková s tím, že na vernisáži vystoupí děti z AKADEMIE MADAMI. (ber)

 

Poslat nový komentář