Na Floře se koštovala unikátní cibulovice

Na Floře se koštovala unikátní cibulovice
ilustrační foto
Další fotky: 
Na Floře se koštovala unikátní cibulovice
Na Floře se koštovala unikátní cibulovice

Čtvrtek patřil na Floře Olomouc ochutnávkám ovocných pálenek, přihlášených do Grand Prix ovocných destilátů FLORA KOŠT. Odborná porota vybírala vítěze jednotlivých kategorií, budoucího držitele Ceny unie destilátů a absolutního šampiona. Vyhlášení se uskuteční v sobotu 5. října ve 13 hodin v rámci festivalu Olima.

V odborné porotě s více než pěti desítkami degustátorů zasedli zástupci Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity Brno, Unie destilatérů, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a další odborníci, kteří u soutěžních vzorků hodnotili čistotu vůně a chuti, ovocný charakter a celkovou harmonii.

Do boje o titul letošního šampiona přihlásili pěstitelé a „paliči“ z Moravy a Čech 358 půllitrových vzorků tvrdých moků. Nepřekonali tak rekord z roku 2012, kde se jich před porotou sešlo 374.

„Destiláty jsou rozděleny do devíti kategorií – slivovice, hruškovice, jablkovice, broskvovice, meruňkovice, třešňovice, višňovice, vínovice a kategorie ostatní. Ta obohatila soutěž o některé nepříliš obvyklé vzorky – ananasovice, citronovice, mišpulovice i zcela unikátní cibulovice," uvedla mluvčí Flory Zuzana Studená. Nejstarším soutěžním vzorkem je hruškovice z roku 1994.

Vyhlášení výsledků proběhne na Výstavišti Flora Olomouc v sobotu 5. října. Soutěžní vzorky si poté budou moci vychutnat i návštěvníci podzimní Flory. (red)

Poslat nový komentář