Bude v Prostějově Klokánek? Otevření ohrožují dluhy

Bude v Prostějově Klokánek? Otevření ohrožují dluhy
Foto ber
Další fotky: 
Bude v Prostějově Klokánek? Otevření ohrožují dluhy

 

V září loňského roku žil Prostějov charitou. Koncert pro Klokánek, kde vystoupil Hradišťan a pěvecký sbor Proměny, vynesl díky otevřeným srdcím obyvatel našeho města bezmála 150 tisíc korun. Dnes je ale otevření centra v Západní ulici ohroženo. Fond ohrožených dětí, který Klokánky provozuje, se potýká s astronomickými dluhy. Klokánky nepodporuje ani ministryně práce a sociálních věcí Marksová - Tominová.

Fond ohrožených dětí se potýká s finančními problémy už delší dobu, jen na sociálním pojištění dluží 22 milionů. Podle zakladatelky fondu Marie Vodičkové může za situaci novela zákona z roku 2013. „Situaci zhoršila novela z ledna 2013 a prohloubilo ji to, že stát posílá se zpožděním příspěvky, vyplácí je jen na obsazená lůžka a maximálně na 28 dětí v Klokánku, ačkoliv jich zařízení má i více,“ uvedla Vodičková.

Ministryně Marksová-Tominová ale Fondu pomoci nechce. „Že žádná mimořádná dotace nepřijde, takže buď FOD dluhy zaplatí, nebo může přijít exekuce. Nevidím cestu, jak bychom mohli pomoci,“ sdělila před časem idnes.

Kvůli finančním problémům fondu je ohroženo i otevření prostějovského Klokánku, což potvrdila Regina Šverdíková z prostějovské pobočky FOD: „Nebyli jsme informováni o tom, že bychom končili. Je poslaný nový návrh na splátkový kalendář, takže budeme čekat, jestli nám dovolí splácení do konce roku. Opožďují se výplaty a lidé odcházejí.“

Rekonstrukce budovy na Západní 72, ve které by měl sídlit Klokánek, bude hotová koncem června. „Aby mohl Klokánek fungovat, musíme pořídit vybavení, najmout zaměstnance a podobně. Situace je složitá," dodala Šverdíková.

Fond ohrožených dětí pomáhá v Prostějově zhruba dvěma stovkám rodin ročně. (ber)

Poslat nový komentář