Galerie nad aulou na GJW nabídla už třetí výstavu za poslední rok

Galerie nad aulou na GJW nabídla už třetí výstavu za poslední rok
Foto Miroslav Macík

Nejstarší prostějovské gymnázium se může pyšnit nejen značným počtem proslulých absolventů, ale naši předkové současné generaci odkázali také historickou budovu z 19. století, které dominuje honosná aula.

Prostor byl už v roce 2019 zdařile rekonstruován, včetně citlivého oživení výmalby. Když na Gymnáziu Jiřího Wolkera přemýšleli, jak mimořádně hodnotný prostor zpřístupnit veřejnosti, napadla je možnost využít prostor galerie nad aulou a na místo, odkud je do auly působivý výhled, začít instalovat výstavy pro studenty i veřejnost. Že to byl dobrý nápad, potvrzuje fakt, že v druhém lednovém týdnu tohoto roku proběhla už třetí vernisáž za poslední rok.

Po výstavě Záhadné pouto, mapující historické vztahy mezi naší zemí a státem Izrael, zapůjčené z izraelského velvyslanectví v Praze, přišla na jaře 2023 na řadu velká výstava soch, maleb a fotografií prostějovského výtvarníka Martina Peče. Jednalo se o mimořádně úspěšnou výstavu, která přitáhla pozornost nejen studentů a veřejnosti, ale třeba i klientů prostějovského Domova seniorů. Povzbuzeni tímto úspěchem na gymnáziu dlouho neváhali a na začátek roku 2024 začali plánovat další uměleckou výstavu, tentokrát čistě fotografickou.

Výstava „Prostějov za pandemie“ prostějovského fotografa Oldřicha Skulila se krátce před Vánocemi na Gymnázium Jiřího Wolkera přesunula z Městské galerie v zámku na Pernštýnském náměstí. Vernisáž výstavy proběhla ve čtvrtek 11. ledna 2024. Syrové fotografie žánru street foto ukazují Prostějov v relativně nedávné době. V době celosvětové pandemie, v době všemožných restrikcí, napětí a absurdit. Takovou realitu zachycuje 52 černobílých fotografií, které si zájemci mohou prohlédnout ještě do konce ledna. Na vernisáž navázala projekce dokumentárního filmu režiséra Theodora Mojžíše „Prostějov v době koronaviru“, který na téma nabídl pohled ve věcnější rovině.

Na Gymnáziu Jiřího Wolkera touto výstavou rozhodně nekončí. Na jaře bude prostor tradičně sloužit prezentaci maturitních prací z výtvarné výchovy, ale už na podzim tohoto roku chystají organizátoři novinku, totiž spojení se stále se rozvíjejícím a popularitu nabírajícím Festivalem současného umění Prostějov, kdy by prostor Galerie nad aulou GJW měl sloužit jako jedno z výstavních míst. (Zdroj M. Macík)

Poslat nový komentář