Strojvedoucímu se udělalo špatně. Vlak narazil do betonu

Strojvedoucímu se udělalo špatně. Vlak narazil do betonu
Foto HZS Ol. kraje

Dnes krátce před šestou hodinou ranní se stala na 1. nástupišti kusé koleje přerovského vlakového nádraží železniční nehoda. Bylo při ní zraněno osmnáct cestujících ze sta, kteří byli ve vlaku. Škoda dosáhla dvaceti milionů korun.

"Dle prvotních informací se strojvedoucímu vlakové soupravy soukromé společnosti udělalo nevolno a zatáhl za brzdu, což způsobilo prudké brzdění celé soupravy. Vlak narazil do nárazníků betonové zarážky. Při nehodě se zranilo cca 10 – 15 cestujících, kteří byli ošetřeni zdravotní službou," uvedla ráno policejní mluvčí Miluše Zajícová s tím, že provoz na nádraží nebyl omezen. Škodu vyčíslila Drážní inspekce na dvacet milionů korun. Provedená dechová zkouška u strojvedoucího byla negativní. Případem se nyní zabývají kriminalisté. "Další bližší informace budou poskytnuty později," dodala mluvčí.

Podle mluvčího hasičů Zdeňka Hošáka hasiči ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou asistovali při ošetření, vypomohli s opuštěním prostor do bezpečí a také poskytli prvotní intervenci účastníkům nehody. "Po prvotních záchranných pracích si velení zásahu převzala drážní jednotka hasičů a ta na místě zůstala i po dobu šetření Policií ČR, Drážní inspekcí, SŽDC a dalších organizací, včetně vlastníka havarované vlakové souprav," konstatoval mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Podle jeho slov byla většina pacientů ošetřena v přerovské nemocnici, dva převezli do olomoucké fakultní nemocnice.

Inspektoři Drážní inspekce zjišťovali okolnosti nehody a rozsah škod. „Škoda na soupravě byla vyčíslena na dvacet milionů korun, na železniční infrastruktuře je padesát tisíc. Kromě pasažérů utrpěli zranění i dva stevardi. Na přesný závěr toho, co nehodu zavinilo, je ale brzy," uvedl mluvčí Jan Kučera. (ber)

Poslat nový komentář