Židovský hřbitov ve Studentské?!

Židovský hřbitov ve Studentské?!
Foto ber

Otázku úpravy bývalého židovského hřbitova ve Studentské ulici projednávalo pondělní zastupitelstvo. Zatímco někteří zastupitelé obhajovali úpravu celého místa tak, aby bylo důstojnou vzpomínkou na tisíce lidí, kteří zde byli pohřbeni, radní vyslovili zásadní nesouhlas. V blízkosti je škola a sídliště.

Myšlenku bývalého předsedy židovské obce Tomáše Jelínka nanesl zastupitel Václav Kolář. „Umím si představit postavení památníku. Do něj by jako připomínku bylo možné použít náhrobky," vysvětlil zastupitelům.

S tím ale nesouhlasila většina zastupitelů a radních, jejichž názor prezentovala primátorka Alena Rašková. „Dotklo by se to celého prostoru před reálným gymnáziem. Byl zde plán pana Jelínka upravit místo tak, aby vypadal jako původní hřbitov. Chtěl také, aby památníky byly umístěné stejně jako dřív. Nedovedu si představit děti chodící do školy hřbitovem,“ uvedla Rašková, která současný památník a úpravu místa považuje za dostatečně pietní.

S Tomášem Jelínkem osobně jednala, oslovili ji ale i další členové židovské obce. „Jejich názor je odlišný. Místo pokládají za posvátné samo o sobě a další úpravy nechtějí,“ konstatovala Rašková. (ber)

Komentáře

Paní primátorka i ostatní zapomínají na několik věcí:
1. Jde o změnu parkové plochy na hřbitov, což podléhá změně územního plánu
2. je požadován statut kulturní památky
3. není dán žádný přijatelný projekt, tento projekt není vyčíslen a není stanoveno, kdo jej bude financovat, není-li to v rozpočtu.

Pane Anonyme, máte-li předky klasicky pohřbené v hrobě (správně v tlecí jámě),
budete jistě štěstím bez sebe, až se na kosti Vaší babičky a dědečky přijde vyprázdnit nějaký pejsek. Všiml jste si, že na hřbitově je cedulka "Zákaz vodění psů"?
To aby nes**li a nemočili na hroby. Tanečky si nechte do sále KASCa, než bude zbouráno.
Viděl jsem likvidaci křesťanského hřbitova ve Starém Městě a tam z jednotlivých hrobů vybírali do hloubky 180 cm případné kosti a pokud byli známi pozůstalí, krabice s kostmi si nechali pohřbít do hrobů na novém hřbitově. U opuštěných hrobů byly kosti poslány do krematoria Brno a zpopelněny, aby byly zlikvidovány důstojně. Jenže tady je park na kostech 2000 zesnulých...

Zajímalo by mne, jestli takové tanečky budou probíhat i u zaniklých křesťanských hřbitovů.

Poslat nový komentář