Radost na Srdéčku. Lombargini skončil ve Velké čtvrtý!

Radost na Srdéčku. Lombargini skončil ve Velké čtvrtý!
Foto K. Filipi
Další fotky: 
Radost na Srdéčku. Lombargini skončil ve Velké čtvrtý!

Do nedělních dostihů v rámci Velké pardubické vyslal trenér Stanislav Popelka z dostihové centrály Srdéčko u Hvozdu sedm koní. Tři z nich se postavili na start samotné Velké pardubické, zbytek útočil na vítězství v rámcových dostizích. Největšího úspěchu dosáhl dvanáctiletý Lombargini, vlastní odchovanec Stanislava Popelky, který ve VP proběhl pod anglickým žokejem Jamesem Bestem jako čtvrtý.

Na start 133. Velké pardubické nastoupilo 18 koní, do cíle jich doběhlo, po velké kolizi na Taxisově příkopu, pouze osm. Pole se hrnulo ke slavné překážce v o něco pomalejším tempu, Stuke s francouzským žokejem Benoitem Claudicem na poslední chvíli udělal myšku obhájci titulu Mr Spexovi s irským amatérem Patrickem Mullinsem. Pár obhájců s nešťastným číslem 13 pak skončil v mele u příkopu, stejně jako Alpha Male, Royal Gino, Godfrey, Zataro, Argano a Stuke, který si při doskoku zlomil páteř. Vážné zranění si přivodil žokej Martin Liška, jehož Argano padl na pravé straně příkopu mimo hlavní melu. Přímým účastníkem byl Jakub Kocman v sedle Popelkova Zatara: „Francouz se Stukem šel zepředu, nezná to a kůň mu bočil na poslední chvíli. Taxis se musí skákat proti lesu, jinak se koně zabrzdí a skáče se do příkopu. Já dostal štosa, rána, to neusedíte. Za mnou se svezli koně doleva s nima, neměli kam skákat. Na Taxis musíte rovně a kolmo, ne do šikma.“ Do cíle se nedostal ani další Popelkův kůň Imphal, který ztratil jezdce.

Hned v prvním dostihu, Ceně společnosti VCES – Ceně Laty Brandisové, steeplechase crosscountry na 4200 m zazářila sedmiletá Ztracenka. Pod žokejem Petrem Tůmou absolvovala dostih v čele sedmihlavého pole stylem start cíl a vyhrála doslova „o parník“. Radost z vítězství vzápětí zkalila zpráva, že klisna byla, spolu s dalšími třemi, diskvalifikována. Jejich žokejové totiž neobjeli jeden z točných bodů. Chyba jezdce tak zabránila Ztracence zopakovat vítězství z roku 2021, vloni ve stejném dostihu doběhla druhá.

Ani v druhém dostihu, Ceně společnosti Chládek a Tintěra – Cena ČASCH, steeplechase crosscountry, rovněž na 4200 m, se Popelkovu svěřenci nedařilo. Čtyřletý Impas, běhající v barvách stáje Zámecký vrch, od samotného startu velmi špatně skákal. Svého jezdce Adama Čmiela po pár překážkách katapultoval ze sedla a dostih nedokončil.

Lépe si vedla v 5. dostihu, „korunní princezně“ pardubické neděle Ceně Lesů České republiky – Ceně Labe, steeplechase crosscountry na 5200 m, klisna Yara. Nejstarší kůň v dostihu, kterému je už 11 let, doběhl na krásném třetím místě. Kobylku reprezentující stáj Zámecký vrch, jezdil žokej Niklas Lovén.

Třetí skončil také v šestém dostihu běžící Lianel. Osmiletý valach v barvách stáje Ramzová pod Jamesem Bestem bojoval o přední pozice v Poplerově memoriálu skupiny SOMI, steeplechase crosscountry na 3300 m.

Podle posledních zpráv jsou všichni koně ze Srdéčka v pořádku. (ber)

Poslat nový komentář