Ostatní

Koně ze Srdéčka opět bodovali. Z Lysé přivezli dvě vítězství

ilustrační foto ber

Prvomájová středa byla pro dostihovou centrálu na Srdéčku u Hvozdu veskrze úspěšná. Na mítink do Lysé nad Labem vyslal dva excelentní osmileté matadory, bělouše Australiena a ryzáka Angkor Wata. První kvůli zranění naposledy běžel v říjnu 2022, druhý ze stejného důvodu v květnu 2023. Oba v Lysé prokázali, že stále patří ke špičce českého turfu.

Po rekonvalescenci se na dráhu vrátil osmiletý valach Australien (Stajna Corrine). Vítěz EJC Middle z roku 2022 vyhrál v říjnu 2022 Jesenný hendikep v Bratislavě, od té doby se však na dráze neukázal. „Loni jakmile jsme jej dali na přihlášky, tak se něco přihodilo a na podzim už jsme ho nechtěli nechat startovat proti rozběhaným soupeřům. Doufám, že bude zdravý, protože i v osmi letech může něco ve velkých dostizích ukázat," byl přesvědčen trenér. A měl pravdu, bělouš zvítězil pod žokeje Petrem Foretem jistě v Ceně Benziny Milovice, rovině na 1700 metrů.

Prostějovští dukláci skákali v Poreči na přesnost

Foto FB Dukla Prostějov

Kvalitní přípravu, tentokrát zaměřenou na přesnost přistání, absolvovali parašutisté Dukly Prostějov na letišti v chorvatské Poreči, kde by se v budoucnu měly uskutečnit mezinárodní vrcholné akce typu Světového poháru či mistrovství Evropy.

Týdenní výcvikový tábor se vyplatil i přes nepříliš ideální počasí. „Podle předpovědi bychom snad nemohli seskočit ani jednou. Naštěstí to nakonec nebylo tak hrozné, povedlo se nám udělat 29 seskoků. Vše probíhalo ve velmi termických a turbulentních podmínkách, což jsme z hlediska přípravy na mistrovství světa, které se letos uskuteční na atletickém stadionu v Prostějově, jenom uvítali,“ poznamenal s uspokojením trenér Libor Jiroušek. (red)

Parašutisté prostějovské Dukly pilovali skupinovou akrobacii v Empuriabravě

Foto FB ASC Dukla

Po kempu v USA zaměřeném na individuální akrobacii, absolvovali parašutisté Dukly Prostějov čtrnáctidenní soustředění ve španělské Empuriabravě. Tentokrát se cílilo na zdokonalení v akrobacii skupinové.

Tým ve složení por. Ondřej Žák, prap. Miloslav Kříž, nrtm. Petr Chládek, nrtm. Bonifác Hájek a kameraman prap. Jakub Pavlíček stihl během náročného tréninkového cyklu 85 seskoků. ,,Přestože nám počasí nevyšlo na sto procent, šlo o dostatečný počet pro přípravu na blížící se mistrovství světa CISM v maďarském Szolnoku. Kluci udělali v této disciplíně velký pokrok. Právě skupinová akrobacie slouží jako odrazový můstek pro získání medaile v kombinaci,“ vysvětlil důležitost nácviku trenér Libor Jiroušek.

Dukláci jsou týmem roku Sportovce města Prostějova

Foto FB Dukla Prostějov

Tým Dukla Prostějov byl vyhlášen na pátečním galavečeru Sportovce města Prostějova jako tým roku.

Nejmladší člen družstva Olda Zbíral byl oceněn jako talent roku. „Děkujeme městu za podporu, takových ocenění si vážíme. Na naší výkonnosti makáme dál," vzkazují parašutisté. (red)

Koním ze Srdéčka se v Pardubicích dařilo

Foto Luboš Jeníček starší

Nedělní odpoledne patřilo v Pardubicích dostihům. Hned tři koně tam vyslal z centrály na Srdéčku u Hvozdu trenér Stanislav Popelka. Domů odjížděla ekipa spokojená, debutant uspěl, mladík uhájil slušnou bramborovku a šestiletá bělka Manorie vybojovala s žokejem Janem Odložilem vítězství.

Ve druhém dostihu dne, Ceně společnosti Enigoo, rovině na 2900 metrů pro 4letá a starší – klisny, běžela Molly. Pro čtyřletou hnědku stáje Plasty Urbánek – Popelka to byl vůbec první start v životě. S žokejem Petrem Foretem v sedle doběhl jedenáctá.

Ve čtvrtém dostihu, Ceně společnosti Falcon Security, proutěných překážkách na 3400 metrů pro 4leté a starší hřebce a valachy vyběhl Moliero. Čtyřletý hnědák stáje EŽ Praha ve svém třetím dostihu v životě uhájil s Dominikou Baranovou skvělé čtvrté místo.

OBRAZEM: Vrchy Hobby Cup úřadoval o víkendu v Konici

Foto ber

Dvoudenní závod přilákal o víkendu do Konice milovníky závodění. Do Březského vrchu se jich po oba dny vydalo více než dvě stě. Na trati se objevila závodní auta, která soupeřila s vozy bez úprav. S kopcem bojovala i auta kategorie historik.

Nejrychlejším byl po oba dny Petr Tomáš s čtyřkolkou Audi S3.

Na startu byly k vidění, mimo jiné, Toyoty, Suzuki, BMW, všechny druhy škodovek, Fiaty, Mercedesy a Fordy. Značnou pozornost budily zástupci historiků – Trabanty, Zastava a Lada.

Součástí byl rovněž Dámský pohár, ve kterém závodila čtyřiadvacetiletá Katka Talašová z Otrokovic. "Jsem tady po druhé, poprvé jsem si trat vyzkoušela vloni," uvedla pro PvNovinky blondýnka, která usedla za volant Toyoty Corolla. 

Úspěšný byl i prostějovský závodník Roman Hájek, který se svou Škodou 120 s vyhrál v sobotu kategorii do 1400 cm3 standard. (ber)

Stanislav Popelka jde do nové sezóny s dvěma koňmi do Velké pardubické

Foto ber

Dvaadvacet převážně překážkových koní vysílá do letošní sezóny z dostihové centrály Srdéčko u Hvozdu u Konice trenér Stanislav Popelka. Muž, kterému vloni o fous uniklo vítězství v šampionátu překážkových trenérů, sází na prověřená jména i na rovině.

Do Velké pardubické bude směřovat jedenáctiletého Imphala (stáj Zámecký vrch). Účastník posledních dvou ročníků našeho nejslavnějšího dostihu ani jeden bohužel nedokončil, vloni přesně v polovině dostihu klopýtl a katapultoval žokeje Solignaca ze sedla.

Mezi nejlepšími sportovci Olomouckého kraje jsou i prostějovští borci

Foto Olomoucký kraj

V celkem devíti kategoriích letos vyhlásil Olomoucký kraj nejlepší sportovce roku 2023. Ke slavnostnímu vyhlášení došlo v úterý 19. března v Městském domě Přerov. Mezi oceněnými jsou také nejlepší trenéři a hendikepovaní sportovci.

Lidé poslali celkem 110 nominací. O udělení cen rozhodli krajští zastupitelé poté, co jim jednotlivé vítěze doporučila zvlášť složená hodnoticí komise. Titul sportovec Olomouckého kraje si letos odnesli například cyklisté, atleti, tenisté nebo kanoisté.

Olomoucké hejtmanství bylo vůbec prvním krajem v Česku, který začal sportovce takto oceňovat.

Přehled oceněných v anketě Sportovec Olomouckého kraje 2023

Nejlepší hendikepovaná sportovkyně – Julie Švecová (judo, Judo Železo Hranice)

31. Mistrovství žactva v halové lukostřelbě se zúčastnilo 156 střelců z celé ČR

Foto FB Lukostřelba Prostějov

O uplynulém víkendu pořádal oddíl Lukostřelba Prostějov Mistrovství žactva v halové lukostřelbě.  Mezi 156 účastníky nechyběli i jejich žáci.

„Nejlépe se dařilo Nikole Šinové a Lukáši Zatloukalovi, kteří se shodně umístili na 4. místě. Lukášovi se navíc podařilo zvýšit svůj osobní rekord o 30 b. Dalším skvělým umístěním bylo 5. místo Adélky Křečkové, která se lukostřelbě věnuje teprve od podzimu a mistrovství tak měla jako svoji velkou premiéru. Na děleném 9. místě pak skončil Josef Tuček, Joachim Sokol bral místo 17.,“ informovala předsedkyně oddílu Magda Robová a přidala: „Kluci navíc stříleli v soutěži družstev a v eliminacích předvedli skvělý výkon. Nástřel jednotlivých sad neklesl pod 50 b.

Prostějovští parašutisté trénovali akrobacii v USA. I s krokodýly a hady

Foto ASC Dukla

Sázka, uskutečnit výcvikový tábor na individuální akrobacii v USA, vyšla parašutistům Dukly Prostějov náramně. Na letišti v Lake Wales absolvoval každý člen týmu během devíti dní 45 seskoků! „Jde zhruba o 80 procent seskoků celé loňské sezony,“ přiblížil význam vysokého čísla nadmíru spokojený trenér Libor Jiroušek.

Kemp ve Spojených státech si armádní oddíl mohl dovolit díky navýšenému rozpočtu. Svým způsobem šlo o risk, v případě nepříznivých podmínek se také mohlo jednat o poměrně drahý výlet. Vše ale klaplo znamenitě.  „Měli jsme neskutečné štěstí na počasí i majitele dropzóny, který nám ve všem vycházel maximálně vstříc. Na většině kluků byl vidět velký posun dopředu. Určitě bychom to chtěli zopakovat i v příštím roce,“ plánuje Jiroušek.