Muzeum a galerie zve na výstavy o Jiřím Wolkrovi

Muzeum a galerie zve na výstavy o Jiřím Wolkrovi
ilustrační foto
Další fotky: 
Muzeum a galerie zve na výstavy o Jiřím Wolkrovi

Výstavy Luděk Bárta, Miloš Karásek: RE-WOLKER a Michal Zajaček, Miloš Karásek: WOLKEROVY LÁSKY budou v hlavní budově otevřeny od pátku 2. 2. 2024, Vernisáž se ale uskuteční až 15. 2. 2024 v 17:00 hodin v Kině Metro 70, kde zároveň proběhne slavnostní otevření nové expozice #JIRIWOLKER.

Do života Jiřího Wolkera vstoupilo více dívek a žen. Marie Horáková, Milada Nedělníková nebo Marie Koldová zanechaly nesmazatelnou stopu v jeho krátkém životě. Fotografická výstava Michala Zajačka představuje současnou podobu Jiřího dívek, které se těm původním co nejvíce podobají. Nechybí ani historické fotografie a úryvky z milostné korespondence, které přibližují Jiřího vztah k dívkám. Vybrané fotografie doplňuje rekomponovaná poezie básní, k jejichž sepsání nalezl básník inspiraci ve vlastním milostném životě.

U příležitosti 100 let od básníkova úmrtí představuje veřejnosti Miloš Karásek bronzové plastiky Jiřího Wolkera a asambláže, k nimž je připojen plakátový cyklus Luďka Bárty s názvem Re-reinkarnace Wolkera. Mladý básník se tak opět stane smrtelným a bude pokračovat v životě některé ze současných pop kulturních ikon. Výstavu doplní také plastiky básníka z muzejních sbírek od umělců Antonína Kalvody, Julia Pelikána a Jana Třísky.

Výstavy můžete navštívit do 26. 5. 2024. (red)

Poslat nový komentář