Budete slavit Mezinárodní den toalet? Je právě dnes

Budete slavit Mezinárodní den toalet? Je právě dnes
Ilustrační foto harmoniedesign.cz

Na 19. listopad připadá mezinárodní den toalet. I taková "obyčejná" věc, jako je záchod, má za sebou dlouhou historii, kterou provázela řada zajímavých momentů.

První záchod v suché podobě existoval již ve starém Egyptě. V Řecku chodili lidé na venkovní záchod, který byl vystavěn v blízkosti hnojiště a vynalézaví Římané využívali kanalizaci neboli prostorný kanál Cloaca maxima. S pádem Římské říše pokrokový kanalizační systém zanikl. Zlom ovšem přišel v roce 1597, kdy sir John Harington přivedl na svět první splachovací záchod. Jeho vynález s názvem The Ajax se velmi podobal tomu dnešnímu.

A jen tak mimochodem, už dávno neplatí, že na záchodě trávíme celé mládí. Podle nejnovějších průzkumů víc než čtvrtina Čechů totiž pobývá na toaletě ne více než deset minut denně, druhým nejčastějším uváděným intervalem je pak 16-20 minut.

Přitom v minulosti se sezení na toaletě stávalo doslova společenskou událostí. V Římě a Egyptě se stavěly takzvané latrínové arény, což byly lavice s více otvory, často uskupené do kruhu. Nejenže pánové na společných toaletách posedávali v hojném osazení, ale uzavírali zde různé obchodní transakce, diskutovali o politickém dění nebo o počasí. Tak pěkné oslavy. (red)

 

Poslat nový komentář